Читај ми!

Додик: Наставак рада у заједничким институцијама када се укине Инцков закон

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Република Српска спремна да настави рад у заједничким институцијама БиХ, ако се повуче наметнути Инцков закон.

"Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи очекује да функционишу заједничке институције, дакле управо они органи за које је Српска рекла да не жели радити у њима док се не повуче наметнути закон Валентина Инцка. Након што се повуче тај наметнути закон, пристајемо да разговарамо о даљем раду", истакао је Додик, након састанка званичника РС са Оливером Вархељијем, комесаром за проширење ЕУ.

Српски члан Председништва БиХ истакао је да су разговарали о актуелној ситуацији у БиХ. Поновио је да је на састанку рекао да имовина припада ентитетима.

"Сматрамо да је то питање решено Дејтонским споразумом. А Уставни суд је вануставно поништио то право. Наш предлог је да дође до споразума Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта и да имовина припада ентитетима и Брчко дистрикту. То може бити потврђено у ПС БиХ", рекао је Додик.

Према његовим речима имовина добијена сукцесијом може бити укњижена на ниво БиХ.

"И то имовина која се налази ван територије БиХ, као што су амбасаде. Међутим, она имовина добијена сукцесијом, а која се налази на територији ентитета, треба да припада примарно  ентититетима", појаснио је Додик.

Нагласио је да Српска подржава Устав и да поштује Дејтонски споразум. Додик је захвалио комесару Вархељију на разумевању и доласку у Бањалуку.