Читај ми!

Бугарска: Северна Македонија ће дуго чекати пред вратима ЕУ

Бугарски вицепремијер Красимир Каракачанов упозорио је власти у Скопљу да ће, уколико наставе да претендују на бугарску историју, дуго чекати почетак преговора са Европском унијом.

Други човек бугарске владе Красимир Каракачанов наставио је да долива уље на ватру ионако напетих односа Скопља и Софије, наводећи да ће Северна Македонија, уколико настави да својата бугарску историју, још дуго чекати на почетак преговора са Европском унијом.

"Не можемо да наставимо да гледамо скопски инат... Претендују на бугарску историју без упућеног извињења због узнемиравања Бугара", рекао је бугарски званичник телевизији БТВ.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Екатерина Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".