Читај ми!

Бугарски вицепремијер: И Исус је био Македонац

Потпредседник бугарске владе, Красимир Каракачанов оптужио је македонске власти да шире мржњу према Бугарима, рекавши да ће на крају расправе о националном идентитету испасти да је "и Исус Христос био Македонац".

"Од времена Југославије становништво уче да мрѕе... Албанце, Грке и Бугаре. Љубав гаје само према Србији и Србима. За њих смо Татари, фашисти и окупатори", рекао је Каракачанов.

Бугарски званичник је рекао да, судећи према расправи која траје месецима, македонска нација постоји још од времена апостола Павла, као и да је "Исус Христос био Македонац".

Изјава другог човека бугарске владе уследила је после серије критика које се европски званичници упутили на рачун власти у Софији, које су блокирале почетак преговора Северне Македоније и ЕУ, тражећи да се претходно реше отворена питања националног идентитета.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".