Читај ми!

Порука Скопљу из Софије: Бугарска се сагињати неће

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева рекла је да власти у Софији неће попустити под притисцима и уклонити блокаду за почетак преговора Северне Македоније и Европске уније. ”Северна Македонија не поштује право својих грађана за самоопредељење”, рекла је бугарска министарка.

Влада у Софији нема намеру да одустане од услова које је поставила Северној Македонији без обзира на притиске неколико европских држава, рекла је бугарска министарка иностраних послова Екатерина Захаријева.

"Очекивања Републике Северне Македоније да ће неко на нас извршити притисак и да ћемо заборавити спровођење Договора о добросуседству и одлуке нашег парламента нису реална", рекла је Захаријева радију Дарик.

Захаријева је, такође, оптужила Скопље да "пропагандом покушава да сакрије чињеницу да не поштује" споразум о добросуседским односима.

Коментари бугарске министарке уследили су неколико сати пошто је Гинтер Крихбаум из владајуће немачке партије ЦДУ описао потезе Бугарске као "опасне".

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".