Читај ми!

Бахати возачи преваспитали некултурне пешаке

Ако хоћеш да пређеш преко пешачког - стани. И чекај. Док не наиђе "онај фини", возач који се неће направити да те није видео како чамиш на тротоару. Буди и ти фин: Климни главом, дигни руку, насмеши се. Ето, лекција је научена. То што мислиш да немаш на чему да се захваљујеш јер ја као возач морам да те пропустим - можеш да окачиш мачку о реп.

Срећом, све је више пешака у Београду који умеју мало да "мућну" главом и сачекају пре него што истрче на зебру. Чекају док се неко не смилује да их пусти. Не силе и не хватају се за закон. Истренирали су их возачи. Јер само у књигама (бајкама) нека тамо зебра може да буде јача од Пежоовог лава. И тачка.

Могу пешаци да се бусају колико им воља - искључиво од добре воље оног ко седи за воланом зависи хоће ли "остарити" на тротоару.

Знам то јер сам пешак. Али сам и возач. И то у просеку трећи у колони аутомобила пре пешачког, а први који стане и пропусти пешака.

Ваљда ми се зато стално осмехују. Дигну руку, климну главом. И стари и млади. И жене и мушкарци. Родитељи посебно.

Фин неки свет, рекли би неки. Ја кажем - истраумирани.

Тренд климања главом нисам уочила код пешака у мањем граду, у којем сам рођена. Тамо углавном заузму позицију и погледају, а чешће не погледају, лево-десно и газе.

Јер пешак је цар, зна се. На пешачком је бог. Aли не у Београду.

Ништа чудно, велики град, велика гужва. На коловозу прште трубе, добацивања, псовке, средњи прсти. Сви негде журе.

Журио је и онај што је пре годину дана прегазио деветогодишњег Стефана на Карабурми. Зато се на том прелазу људи два-три пута окрену лево-десно док не стигну на другу, безбедну страну улице. Посебно родитељи са децом, јер се баш преко те зебре стиже до три вртића и дечјег диспанзера на Карабурми, који се налазе одмах ту.

Окрећем се и ја - пешак. И пажљивије него на било ком другом месту возим, скрећем, пазим када сам у улози возача. Истраумирана, него шта.

Ваљда су нам ти који журе и јуре "отворили очи" - пешак није бог, а пропуштање двоногаша на пешачком прелазу у пракси није царски декрет, већ факултативни излет.

Они који то још нису научили, мораће. Бар док закон не постане батина и нађе начин да отме волан сили.

Оне који су лекцију схватили препознаћете по осмеху. Осмехните се и ви, јер бахатост у овом друштву мора да има опозицију.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(уторак, 01. нов 2022, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Немилосрдно друштво

Онакви какви смо возачи, такви смо и људи. Веома често бахати, немилосрдни, егоистични. Сличне ствари могу да се виде и на њемачким аутопутевима, гдје неки возачи мисле да њима припада лијева трака.
У Београду се чини да ниједно правило више не важи.
На жалост није дозвољено коришћење видео снимака у поступцима пред судовима. Мислим да би требало да се уведе већи број камера широм града и да се ограничи брзина у близини пијаца, школа и свих других прометних мјеста на 30 km/h, при чему би се иста контролисала. Одржавање камера бих препустио приватним предузећима и иста жестоко кажњавао за случај да камере не раде.

(понедељак, 31. окт 2022, 07:33) - Ibrahim Rizevski [нерегистровани]

Pesacki prelaz

Kako drugacije nazvati ponasanje vozaca koji se ne zaustavljaju i ne usporavaju ispred pesackog prelaza kad uoce pesaka sa namerom da predje ulicu nego bahatost. Kako resiti taj problem u njihovoj glavi odnosno kako ih prevaspitati. Zamislite tu nebulozu vaspitavati punoletne gradjane, ljude koji namerno ne postuju saobracajne propise koje su prehodno uspesno savladali prilikom polaganja testova za dobijanje vozacke dozvole. Najbolja metoda je finansijska kazna i pojacana medijska paznja na svim nivoima ne bi li se vozaci dozvali pameti i da ne voze kao na trkackoj pisti uz nedostatke svih manira koji cine ljude kulturnom formom kosmicke energije sa posebnom privilegijom da poseduju svest o samopostojanju.

(петак, 28. окт 2022, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

vuk

Interesantna je ta stvar sa zurbom i nervozom.Mislim da bi veliki deo nasih vozaca trebao da bar par dana vozi u Svajcarskoj na primer. Bilo bi tu mnogo nervnih slomova ali ko pretekne, shvatio bi da je zurba u gradu potpuno iracionalna stvar.

(четвртак, 13. окт 2022, 14:59) - Александар [нерегистровани]

саобраћајна стратегија и политика

Немамо ни саобраћајну политику ни стратегију у примени. То је јасно када видите саобраћајну полицију која пише казне за брзу вожњу преко 50 км на час на мосту на Ади. Тамо нема раскрсница,
пешака, а има три саобраћајне траке у истом смеру. То нигде нема на свету да се вози 50 на мостовима и то оним дугачким. Него је то политика отимачине. Безбедност не постоји као тема. Превентива не постоји. Дакле, брзина кратања возила је проблем, али о томе нека размишљају возачи. Ако се тако тумачи закон и спроводи има да се гине још дуго.

(недеља, 09. окт 2022, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

Srbija bato

Pa zašto nebi gazili pešake kad mogu da prodju sa nanogicom.

(петак, 07. окт 2022, 08:56) - Schabi [нерегистровани]

Razumevanje

Pa valjda je to zajednicki prostor, i jedni i drugi bi trebali da imaju malo vise razumevanja i postovanja za druge ucesnike. Mislim da je meni mnogo lakse da zaustavim nogu i propustim vozaca nego da vozac zaustavi tonu ili dve gvozdja i tako se i ponasam. Nije lepo kada se pesaci razvlace ko creva, jedan po jedan, i nikad kraja. Mora se sici sa bicikle, i bez telefoniranja na pesackom, onda ce pesaci dobiti podrsku vozaca. Ovako "e nece da moze", sto bi rekao pokojni Lane Gutovic.

(понедељак, 26. сеп 2022, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

svasta

Sta mislite da postizete ovim ironicnim tekstovima.. Koliko vozaci treba da paze i voze bez bahacenja toliko treba i pesaci da vode racuna.. Licno sam vozac koji uvek propusta pesake i ljude koji cekaju sto godina da se ukljuce u saobracaj, ali dosta pesaka misli da im zebra daje za pravo da ni ne pogledaju levo desno i samo stupe na kolovoz.. To sto je tu zebra ne menja cinjenicu da na autu koji ide ka vama kocnice nisu u stanju da koce u mestu.

(понедељак, 26. сеп 2022, 18:28) - Miki [нерегистровани]

Neće da stanu pešaku?

Ajde što neće da stanu oni pešaku, nego što kada ja stanem pešaku da pređe ulicu, oni me pretiču na punoj liniji ne gledajući pešaka koji prelazi ulicu. I ajde da je jedan takav, nego ih je većina!!! Vožnja u zabranjenom smeru je sasvim normalna. Sa druge strane, nisu ni pešaci puno bolji, prelaze gde stignu i kad stignu. Da li ću ih ja videti po mraku, sa ometajućim ambijentalnim svetlom, kiši i izmaglici, to njih puno ne interesuje. Pešački sa semaforom im je 15-tak metara niže, ali ne, oni moraju da prelaze van semafora.

(понедељак, 26. сеп 2022, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Za vas Prevaspitace

Treba vama da se oduzmu lepo dozvole i da vise nikad ne sednete za volanom.

(недеља, 25. сеп 2022, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

Ne vide ni bebu

Na Voždovcu sam mogao da poginem zajedno sa svojom bebom i to na pešačkom prelazu. Nekultura u saobraćaju je na najvišem nivou. Ne može gore da bude sem ako ne želite da se upoređujemo sa Avganistanom.