Читај ми!

Шта сад би? Зар нисмо рекли да више нећемо да померамо казаљке

Опет смо померили казаљке, упркос најавама да ће се са том праксом прекинути. Неко би рекао - супер, данас дуже спавамо. Ја нисам та, јер када завршим с послом - чека ме мрак.

Већ годину дана не спавам људски, што би се рекло. Очекивано је, имам бебу која не планира да веже више од три сата сна. Ни сама не знам колико се пута будим ноћу, ни када је време да се коначно устане.

У мојој глави, нека психолошка граница док сам била на породиљском одсуству била је 7 часова. Ако бих се пробудила у 6, то ми је прерано, а 8 часова су пусти снови.

Било како било, када се пробудим, прво што урадим јесте да погледам сат. Али проблем је што не видим толико далеко, а наочаре углавном не успем да напипам (телефон не спава са мном).

Срећом, па је сунце мој савезник - између 6.30 и 7 часова се раздани, тако да када видим светло, знам да је ноћним буђењима крај и да је време да се устане.

Тако сам и јутрос устала када и сунце, да бих се припремила за посао. За дивно чудо, мој син је и даље спавао. Помислила сам како ће можда напокон да почне да се буди у 8 часова, што би ми омогућило да бар попијем кафу на миру.

Али, не. Казаљке су померене, и то је седам. Зезнуо ме је.

Зар нисмо рекли да их нећемо више померати?

Од 2017. године прича се о томе да се више неће померати казаљке. Европосланици су тада рекли да промена времена уместо да донесе уштеде и помогне људима у функционисању има штетне ефектe, попут повећаног броја саобраћајних несрећа и пада продуктивности на радном месту.

Наредне године спроведена је и анкета у ЕУ - грађани су рекли да не желе више да померају сатове.

Ипак, иако су се и Европска комисија и Европски парламент са тиме сагласили, Савет ЕУ то још није аминовао.

И тако смо и ми, који нисмо у ЕУ, али смо законодавство на овом пољу с њима ускладили, ноћас спавали дуже. Мислим, неки су спавали дуже.

Свиђа ми се "ратно време"

Летње рачунање времена имало је смисла у Првом светском рату: Главни разлог била је уштеда енергетских ресурса, како би могли да се користе за потребе ратовања.

Да мене неко пита, а не пита ме, не бисмо се никада вратили "божјем времену", како га је Вудро Вилсон назвао, и баш би ми било лепше да заувек будемо у "ратном времену".

Разлог је једноставан - ужасава ме помисао да се из јутарње смене враћам кући по мраку.

Стандардно радно време

У односу на земље западне и средње Европе, у Србији мрак долази раније због географског положаја. Због тога они који имају стандарадно радно време од 9 до 17, односно од 10 до 18 часова, једва виде сунце после посла.

Ми који радимо по сменама, или они који раде у државној служби и радно време им почиње у 7.30 имамо среће када смо на летњем рачунању времена - када завршимо с послом још можемо да прошетамо по дану, или да изведемо дете у парк после посла. 

С друге стране, заиста је чудно устајати пре сунца и спремати се за посао по мраку. Сваки пут када устанем пре 6 часова у глави ми се врте Бајагини стихови "Јер је ноћ, ноћ, ноћ, ноћ, тотални је мрак, ништа се више не види у тами". Али то лакше прегрмим, јер није време које бих искористила за боравак напољу.

Међутим, када у 16 часова буде пао мрак, вероватно ћу опсовати Савет Европске уније што је променио то дивно "ратно време".

А, ако усвоје да зимско рачунање времена буде стандард, жестоко ће ме зезнути, као и ђаке који иду после подне у школу - током целе године кућама ће се враћати по мраку.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. нов 2021, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Nije prava

Nije prava Eu .

(четвртак, 04. нов 2021, 14:28) - Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Pomeranje sata unedogled

Odavno smo gospodo draga moja prevareni u svemu i svacemu, pa sad ova prevara sa vremenom meni izgleda kao decija pesmica salala salio se ja, salalala salila se ti uostalom kako je to svojevremeno pevao u svojoj grupi Srebrna krila njihov frontmen i osnivac grupe cuveni Vlado Kalember. Medjutim ko sad uopste mari za to po onoj dobro poznatoj narodnoj sta je babi milo to joj se i snilo; radi ko sta hoce i kako mu je volja utoliko bolje moj Nikolja. No sto trebamo sada videti gospodo moja:koliko ce nas dugo kostati zivaca i strpljenja ovo naizmenicno sesto mesecno pomeranje kazaljki na satovima da kojim slucajem od te vremenske paranoje ne poludimo nacisto i mentalno zastranimo ne daj boze, to je ono sto sada najvise muci obicnog normalnog coveka: kako u ovom vremenskom vrtlogu i viru ostati normalan a ne poludeti, a to nije nimalo lako na mentalnom nivou pogotovu osobama labilnih zivaca i krhkog narusenog zdravlja prouzrokovano ovim novokomponovanim virusom covid-19 koji nikako ne posustaje vec drugu godinu za redom, cak se najavljuju novi oblici virusa krajem ove godine i obavezna treca imunizacija protiv covid-19 .

(четвртак, 04. нов 2021, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Ko je kriv ili nije prav ?

Kriva je Evropska Unija na čelu sa nemačkom . Nemci sve kontrolišu u EU. Ostali se klanjaju, sem Poljaka i Mađara.

(четвртак, 04. нов 2021, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

@Nije kriva...

Političari jesu svemoćni, ali baš da premeštaju čitave teritorije u druge vremenske zone...?!

(четвртак, 04. нов 2021, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

@Follow the money

I dok vrtite palčeve, neko zarađuje, a tek kad vrtite skazaljke... U buduće, niko da ne pomera vreme dok mu se ne plati.

(четвртак, 04. нов 2021, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

Follow the Money

Sve dok neko zaradjuje i ima posao od toga mi ostali cemo "vrtiti" kazaljke. Bilo logicno ili ne.

(четвртак, 04. нов 2021, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Nije kriva zapadna evropa

Nije kriv savet evrope ili ko vec sto se mi vracamo kuci po mraku. Krivi su nasi politicari zato sto su nas stavili u istu vremensku zonu sa njima iz cisto politickih razloga, iako geografija kaze da ne bismo trebali. Bugarska i Rumunija su u drugoj zoni i kod njih sunce zalazi jedan sat kasnije. Zapravo zalazi u isto vreme ali kod njih je jedan sat vise nego kod nas.

(четвртак, 04. нов 2021, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

E pa

Doneć u nekom momentu i tu sudbonosnu odluku po prestanku pomeranja kazaljki na satu. Kao da je časovnik nešto kriv, a on čak i ne meri vreme već samo se vrti u krug.
Ubedjen sam da će se nakon toga desiti da ćemo žaliti za starm dobrim vremenima kada se vreme na časovniku pomeralo , sat napred i sat unazad.
Živi bili pa videli.

(среда, 03. нов 2021, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Geografska zona

Srbija je u pogresnoj zoni, prirodnije bi bilo da smo u istoj vremenskoj zoni sa Grckom, Bugarskom, ... onda bi po zimskom racunanju vremena mrak padao u 18 umesto u 17h..... za nijansu bolje ;-)

(недеља, 31. окт 2021, 20:32) - Ђомла [нерегистровани]

Докле више??

Дао бих 5% плате само да више не померам време на сатовима.