РИК одбацио сва три приговора на коначне резултате председничких избора

Републичка изборна комисија одбацила је три приговора на коначне резултате председничких избора одржаних 2. априла.

Већином гласова одбачени су приговори које је поднела група грађана "За Србију без страха", чији је председнички кандидат био Саша Јанковић, приговор групе грађана "Морамо боље", која је предложила Вука Јеремића, као и приговор грађанина Срђана Нога из Београда.

Приговори су одбачени као неосновани, а током заседања могло се чути да за поднете приговоре адреса није РИК, него Скупштина Србије или Уставни суд.

Група грађана "За Србију без страха" имала је приговор на, како је наведено, противзаконити стални састав РИК-а, замерено је и одбијање да се спроведе одлука Уставног суда о гласању на Косову и Метохији, а приговорено је и због "неправилности поводом утврђивања броја бирача".

Једна од замерки односила се на ограничавање увида члановима РИК-а у предлоге и податке од значаја за законит рад тог тела.

Приговор групе грађана "Морамо боље" углавном се односио на неусклађеност броја употребљених гласачких листића и броја бирача који су, по извештајима, изашли на изборе.

У приговору се тврди да се број употребљених и број неупотребљених гласачких листића, које је утврдио РИК, разликују од броја пријављених листића на бирачким местима.

Грађанин Срђан Ного приговор је уложио због, како сматра, незаконитог начина сачињавања и закључења извода из бирачког списка, и због "незаконитог упутства за спровођење гласања" на Косову.

број коментара 0 Пошаљи коментар