BBC кажњен са 400.000 фунти

Британско регулаторно тело за електронске медије Ofcom казнило је данас јавни сервис BBC са рекордних 400.000 фунти због озбиљних пропуста утврђених у појединим телевизијским и радијским емисијама.

Ово је досад највећа новчана казна икада изречена британском јавном сервису.

Ofcom је установио да је осам емисија BBC-а - четири телевизијске и четири радијске, имало "веома озбиљне пропусте" и да је британска медијска кућа изневерила свој аудиторијум измишљајући победнике такмичења и лажирајући квизове.

Истрагом је утврђено да су у појединим случајевима емитоване снимљене емисије представљене као програми уживо, а да су гледаоци и слушаоци позивани да се јаве и у њима учествују, иако није било никаквих шанси да освоје било коју награду.

Потом би била објављена фиктивна имена наводних "победника" тих квизова.

Утврђено је, такође, да се десетак запослених у BBC представљало у улози учесника квиза који су се јављали телефоном у програм.

BBC је у свом саопштењу признао налазе истраге и извинио се аудиторијуму, наводећи да се цео случај озбиљно разматра и да ће бити предузете све мере како се овакви пропусти не би поновили.

Офком је указао да нико од запослених у BBC, као ни сама кућа није зарадио на овим преварама.

Прошле године, BBC је суспендовао све квизове са телефонским позивима пошто је утврђено да су продуценти популарног дечјег програма "Блу Питер" лажирали једну емисију.

Тада је BBC кажњен са 50.000 фунти.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. јул 2008, 23:08) - SaSh!!! [нерегистровани]

Vuk Jeremic veceras na BBC (31072008)

Veceras je na BBC World bio odlican intervju sa G. Vukom Jeremicem i voditeljem G. Saccurem. Iako je voditelj bio agresivan i cesto je prekidao G. Jeremica, nas Ministar Inostranih poslova RS, je bio odlican. Pogotovu zbog cinjenice da je ceo intervju bio na engleskom jeziku. Ono sto bih posebno istakao je odgovor G. Jeremica na poslednje pitanje G. Saccura vezano za Srpsko priznanje tzv. Kosova, ako nas EU konacno uslovi sa tim, da li bi onda Srbija usla u EU (ako moramo da priznamo tzv. Kosovo). Odgovor G. Jeremica je bio NE.