Читај ми!

"Фиона" погодила Канаду - носила куће, срушила мостове, без струје пола милиона људи

Снажно олујно невреме "Фиона" захватило је источни део Канаде, са ударима ветра јачине урагана, скоро седам дана након проласка преко Кариба. Због невремена је без струје било више од 500.000 потрошача на атлантским обалама Канаде, а домови су оштећени услед јаких ветрова и кише.

Амерички Национални центар за урагане (НХЦ) саопштио је да је центар олује сада у заливу Светог Лоренса након што је прошао Нову Шкотску.

Додао је да је олуја "Фиона", након што је погодила Нову Шкотску и Острво Принца Едварда, погодила и Њуфаундленд и источни Квебек, али да ће вероватно ослабити.

"Порт-о-Баск, на југозападном крају Њуфаундленда са 4.067 становника, прогласио је ванредно стање и евакуисао делове града који су поплављени", изјавио је градоначелник Брајан Батон.

Хиљаде становника Нове Шкотске, Острва принца Едварда и Њуфаундленда су без струје и телекомуникација, а за успостављање првобитног стања можда ће бити потребне и седмице. 

Војска је послата у источни део земље како би помогли у уклањању штете.

Канадски премијер Џастин Трудо одржао је јутрос састанак са члановима владиног тима за хитне случајеве.

"Видимо разорне призоре у Порт-о-Баску", рекао је Трудо.

Према његовим речима, Острво Принца Едварда је претрпело штету од олује какву није никада до сада, док је Кејп Бретон, такође, тешко погођен.

"Има људи којима су уништене куће, људи који су веома забринути - ми ћемо бити ту за вас", истакао је Трудо.

Канадска министарка одбране Анита Ананд изјавила је да ће војници помоћи у уклањању обореног дрвећа, обнављању транспортних веза и учинити све што је потребно, не прецизирајући колико ће војника бити распоређено.

За сада нема информација да ли је у олуји било погинулих или теже повређених.

Полиција је саопштила да се једна жена води као нестала у граду Канал-Порт-о-Баск на јужној обали Њуфаундленда.

У Порт-о-Баску целе зграде су завршиле у мору.

У току је санирање последица, процена штете и поновно успостављање телекомуникација и снабдевања елекртичном енергијом. 

Процена штете коју је начинила "Фиона" биће завршена наредних дана, можда и седмица, саопштили су званичници.

Најјача олуја икада погодила је источну обалу Канаде ураганском јачином, срушила куће, мостове, путеве, довела до евакуације, чупала је дрвеће и прекинула телекомуникације и снабдевање струјом.

Упркос интензитету, у олуји није било погинулих, нити озбиљније повређених људи, јер су се грађани придржавали упутстава локалних власти.

"Фиона" је имала брзину од 170 километара на сат.