Читај ми!

Захарова: Ако САД траже агресоре, нека почну пред огледалом

Сједињене Америчке Државе треба да почну од себе ако су одлучиле да траже земље које крше међународно право, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова је реаговала на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да НАТО не планира агресију против Русије и да је једина "агресија која се могла видети претходних година долазила од Русије".

"Сирија, Либија, Ирак, Југославија - отворена оружана агресија НАТО-а, на челу са САД. У Украјини имамо руководство антиуставних преврата које су реализовали САД заједно са НАТО и ЕУ", навела је Захарова, а пренео Спутњик.

Додала је и да су на Куби, у Никарагви и Белорусији спроведени покушаји свргавања власти уз елементе "хибридног рата", који су, како каже, спроводиле Америка и земље НАТО-а.

Портпаролка руске дипломатије оценила је да су за НАТО рутина стотине специјалних операција, чији је циљ мешање у унутрашње ствари суверених држава и промена политичке агенде.

"Тако да овакве изјаве државног секретара нису ништа друго до неуспешан покушај стварања идеолошке базе за Самит демократије. Ако су у Стејт департменту одлучили да нађу агресоре који крше међународно право, онда партнери тај процес треба да започну пред огледалом", закључила је Захарова.