Читај ми!

Нови мораторијум спречио избацивање више милиона Американаца на улицу

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) издали су нови мораторијум на исељења, који ће трајати до 3. октобра, након што администрачија председника Џозефа Бајдена није успела да продужи закон, стављајући тако милионе Америкнаца у ризик да остану без домова.

Нови мораторијум ће омогућити становницима који су остали без посла због пандемије, да буду ослобођени плаћања станарине док је у току ширење делта варијанте ковид 19, пише Глас Америке.

Према објашњењу Центра за контролу и превенцију болести, мораторијум ће спречити избацивање људи на улицу у овом тешком тренутку.

Врховни суд САД је раније донео одлуку да се мораторијум не може продужити након 31. јула, а администрација Џозефа Бајдена није приложила никакву жалбу на ту одлуку.

Након што мораторијум није био продужен, председник је покушао да пребаци одговорност на савезне и локалне владе и издао наредбу да се помогне угроженим Американцима.

Многи људи су протестовали, укључујући и Кори Буш.

"Били смо овде пет дана и захтевали да наша влада спаси животе. Наш покрет је померио планину", рекла је Кори Буш.

ЦДЦ је издао нови мораторијум који траје 60 дана и покрива подручја са повећаним бројем нови инфекција коронавируса.

Бајден је рекао да око 47 милијарди долара из савезног буџета треба дати становницима и критиковао је савезне државе због спорог издвајања новца.