Читај ми!

Бајден и Џонсон се договорили о новој Атлантској повељи

Премијер Британије Борис Џонсон и председник САД Џозеф Бајден обавезали су се да ће бранити "трајне вредности" својих земаља од старих и нових изазова, у далекосежном документу потврђеном пред самит Г-7 у Енглеској.

Бајден и Џонсон, који су данас разговарали више од сат времена, потписали су нови документ који се надовезује на обавезе и тежње зацртане пре 80 година од стране њихових претходника Френклина Д. Рузвелта и Винстона Черчила у Атлантској повељи, преноси АП.

"Наша нова Атлантска повеља потврђује трајну посвећеност одржавању вредности и њиховој одбрани од страих изазова", наводи се у заједничком саопштењу Бајдена и Џонсона.

Документ који је потписан 1941. био је смерница за формирање Уједињених нација и НАТО-а, а ова повеља се односи на нове изазове кроз изражену тежњу да ће промовисати слободну трговину, људска права и међународни поредак заснован на правилима, и супротставити се онима који желе да поткопају савезе и институције две земље.

Нова повеља односи се и на технологију, путовања и многе трговинске везе између САД и Велике Британије, а бави се новим изазовима, попут климатских промена, сајбер напада и мешања у изборни процес.

Ово је први састанак Џонсона и Бајдена. Џонсон је поздравио Бајдена као "велики налет свежег ваздуха" због тога што жели да сарађује са Лондоном у вези са низом питања, од климатских промена и ковида, до безбедности.

"То је велики дах свежег ваздуха", казао је Џонсон за свој разговор са Бајденом, преноси Ројтерс.
"Ново је, занимљиво и ми се веома трудимо. Разговарали смо око сат и 20 минута. Био је то дуг и добар разговор. Покрили смо огроман спектар тема", рекао је британски лидер.