Читај ми!

Од почетка године 15 погинулих на путевима, још један податак посебно забрињава

Од 31. децембра прошле до 9. јануара ове године откривен је највећи број саобраћајних прекршаја у време празника у последњих пет година, а током децембра прошле године у саобраћајним удесима страдало је 59 особа, што је 16 више него у истом периоду 2020. године, саопштио је МУП. Саобраћајна полиција наставити акцију појачане контроле на свим путним правцима.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на учеснике у саобраћају, посебно младе возаче, да поштују саобраћајне прописе и буду опрезни и одговорни јер ћемо, како је поручио, само тако избећи трагедије.

"Немојте да дозволите да због немарног, несавесног и непримереног понашања у саобраћају трајно уништите и свој и туђе животе", рекао је Вулин.

Вулин је навео да је од почетка године у саобраћајним незгодама погинуло 15 особа.

"Децембра прошле године у саобраћајним незгодама изгубили смо 59 људи, од којих је 14 младих, само у две саобраћајне незгоде страдало је седморо младих који су имали између 14 и 23 године", рекао је Вулин.

Сви ти животи могли су бити сачувани само да су поштовани саобраћајни прописи, да је везан појас, поштована брзина кретања и да није конзумирана дрога или алкохол, напоменуо је Вулин.

Који податак посебно забрињава 

"Посебно забрињава податак да је током акције контроле саобраћаја у току празника, у односу на исти период 2020. године, број возача коју су искључени због вожње под дејством алкохола дуплиран, а да је број оних који су возили под дејством наркотика повећан чак четири пута", истакао је Вулин.

Поновио је да се залаже за оштрију казнену политику и да се сваком ко пијан и дрогиран седне за волан и изазове саобраћајну незгоду суди за покушај убиства.

Истакао је да ће саобраћајна полиција наставити акцију појачане контроле саобраћаја на свим путним правцима у Србији.

У акцији појачане контроле саобраћаја током празника полиција је открила укупно 31.828 прекршаја, што је чак 84 одсто више у односу на празнични период прошле године, наводи се у саопштењу.

Због вожње под дејством алкохола искључена 2.043 возача 

Прецизира се да су из саобраћаја, због вожње под дејством алкохола, искључена 2.043 возача, од којих је 445 задржано на трежњењу у службеним просторијама, јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму.

Такође, у службеним просторијама задржано је и 87 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци.

Саобраћајна полиција санкционисала је чак 15.574 возача због прекорачења брзине, док је због некоришћења појаса санкционисано 5.367 возача, односно путника у возилима.

Највише прекршаја откривено је на територији Полицијске управе за град Београд - 3.510, на територији Полицијске управе у Сремској Митровици откривено је 2.313, а на територији Полицијске управе у Новом Саду 1.786 прекршаја, наводи се у саопштењу.