Читај ми!

Како изгледа рутинска контрола пловила на Дунаву

Већ четири месеца у оквиру МУП-а Србије постоји Јединица за безбедност на рекама. Заједно са службеницима Управе царине контролишу све пловне путеве и пловила на рекама, а током летње сезоне интензивније контролишу и београдске сплавове.

"Даћете ми документа, први пут ове године", рекао је мајор Илија Шкорић, начелник полицијске станице за безбедност на рекама и тиме започео рутинску контролу пловила на Дунаву.

У надлежности јединице за безбедност је 85 километара Дунава и 62 километра реке Саве. Посао им олакшава видео-надзор дуж две највеће реке.

"Приликом контроле пловила углавном долази до извршења кривичног дела недозвољног промета акцизних производа где долази до нелегалног претакања нафте која се после нелегално продаје на нашем тржишту", каже Шкорић.

После паузе због пандемије, сада је број пловила на рекама готово удвостручен. На подручју Лучке капетаније Београд, регистровано је 11.500 чамаца. Рекама плове и нерегистровани чамци и бродићи.

"Уколико неко не поседује дозволу за управљање чамцем, односно ако је пловило којим управља нерегистровано, предузимају се адекватне мере инспекција безбедности пловидбе, пише пријава. Лучке капетаније пружају сву помоћ надлежним службама инспекције и Министарству унутрашњих послова", каже Милан Николић, начелник Лучке капетаније у Београду.

Највећу количину шверцоване робе, више од 50 тона цигарета, полиција је запленила у луци Прахово. Заплењена роба привремено се задржава, а о њеној судбини одлучује суд.