Читај ми!

Како решити правни спор који је затворио врата дворца Фантаст

Позната туристичка дестинација, дворац Фантаст код Бечеја пре годину дана затворио је капије за посетиоце. Чека се окончање судског поступка реституције, после чега ће бити познат будући власник.

Један од најпознатијих међу шездесетак војвођанских двораца "Фантаст" претходних деценија пленио је пажњу туриста из целог света.

Задужбина велепоседника Богдана Дунђерског, изграђена је 1925. године а потпуно је реновирана пре четири деценије. Дунђерски је дворац завештао Матици српској али је по завршетку Другог светског рата национализован, и од тада је променио неколико власника.

"Две хиљаде дванаесте године Матица српска, односно задужбина Богдана Дунђерског под управом Матице српске, покренула је поступак реституције и тражила повраћај те имовине, поступак траје пуних десет година. Године 2019. Управни суд је донео пресуду да постоји правни континуитет и вратио поступак на поновно одлучивање. Матица српска има правни интерес да дворац буде у што бољем стању док не добије свог сопственика", каже правница Матице српске Јелена Веселинов.

Поред дворца "Фантаст", Богдан Дунђерски је подигао још четири дворца, а ради њиховог очувања пре неколико година основан је центар за афирмацију баштине Дунђерски.

"Ово не може бити одговорност ни саме локалне самоуправе ни саме Матице српске, морају да удруже своје капацитете и знање како бисмо изашли из ове пат позиције. Ово је најгоре могуће решење како пропада један историјски споменик", сматра Оснивач центра за афирмацију културне баштине Дунђерски Зоран Суботички.

Тренутну о дворцу "Фантаст" до коначне судске одлуке брине Општина Бечеј за коју је "Фантаст", уз културно-историјску вредност, значајан и у туристичкој понуди.

"Тражимо модел који ће донети решење на радост свих нас јер сматрам да је поновно ангажовање Фантаста као једног објекта који ће примати посетиоце интерес свих нас", наглашава члан општинског већа Бечеј Дане Мандић.

За брзо решавање случаја "Фантаст" заинтересоване су и покрајинске и републичке институције. Из Министарства културе Републике Србије инициран је лекс специјалис који би убрзао враћање те имовине Матици српској.