Читај ми!

"Крени промени" тражи мораторијум на ископавање литијума у наредних 20 година

Представници организације "Крени промени" предали су Влади Србије петицију са 292.000 потписа против "Рио Тинта" и затражили од Владе укидање просторног плана пројекта "Јадар" и мораторијум на истраживање и експлоатацију бора и литијума у наредних двадесет година.

На конференцији за медије испред Владе Србије, представник организације "Крени промени" Саво Манојловић рекао је да просторни план пројекта "Јадар" треба да укине актима Влада Србије.

Тврде да је просторни план незаконит и да је основ за све правне радње "Рио Тинта" и додају да ако нема тог правног основа, онда и не постоји обавеза Србије да се "Рио Тинто" обештети.

"Укидање истражних дозвола Рио Тинту не решава проблем. Те дозволе, колико смо обавештени из медија, већ истичу и те истражне радње су већ обављене и једини даљи проблем је експлоатација", рекао је Манојловић новинарима.

Такође, додао је, и да одбијају најаву председника Републике да мораторијум на ископавања литијума буде годину дана, и навео да тај период ништа не мења, већ служи само да се проблем са "Рио Тинтом" "премости до избора".

Манојловић је казао да Народна скупштина и Влада Србије имају рок до 20. јануара да спроведу акте, а онда ће та организација кренути са сакупљањем 30.000 потписа за народну иницијативу.

Траже да се питање ископавања литијума у околини Лознице реши пре распуштања Народне скупштине и пре избора.

Научна саветница са Института за хемију, технологију и металургију Драгана Ђорђевић рекла је да од почетка постоје бројне контроверзе у вези са пројектом "Јадар", наводећи да наша држава дозвољава активности које су штетне по животну средину и здравље људи.

Додала је да је Министарство за заштиту животне средине летос дало дозволу за израду студије утицаја на животну средину, иако је, како тврди, знало да "Рио Сава" није испунио све захтеве који се од њега траже.