Читај ми!

Генерална проба здружене тактичке вежбе полиције и војске "Одговор 2021"

На полигонима "Пасуљанске ливаде" и "Орешац" одржана је генерална проба уочи здружене тактичке вежбе полиције и војске с бојевим гађањем "Одговор 2021", која ће бити изведена у суботу, 17. априла.

Генералној проби здружене тактичке вежбе полиције и Војске с бојевим гађањем "Одговор 2021" присуствовали су министар унутрашњих послова Александар Вулин и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, као и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

У завршници заједничке вежбе у суботу 17. априла, више од 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције, на полигонима "Пасуљанске ливаде" и "Орешац", приказаће део способности, увежбаности, ватрене моћи и садејства у решавању кризних ситуација.

У вежби учествују припадници Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице, Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Приказ ће отпочети на полигону "Орешац" динамичном акцијом савладавања терориста и ослобађања талаца дејством из ваздуха, са копна и на води.

У вежби на "Орешцу" учествују Специјална антитерористичка јединица и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова и 72. бригада за специјалне операције, 63. падобранска бригада, као и хеликоптери РВ и ПВО Војске Србије.

Ангажована су три хеликоптера и 20 оклопних борбених возила "милош", "хамер" и БОВ Н15А, а биће приказана и употреба дронова, али и антидрон компонента.

Учествују и специјалне ронилачке јединице полиције и Војске које ће приказати дејство на води, док ће бити изведена и вежба извлачења припадника који су обавили задатак хеликоптером употребом технике грозд.

На "Пасуљанским ливадама" јединице Копнене Војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а Србије приказаће поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад.

Дејствоваће и ловачка и бомбардерска авијација, хеликоптери и артиљеријско-ракетна средства противваздухопловне одбране.

Јединице Копнене војске приказаће маневар и ватрено дејство савремених оклопних борбених возила и широк дијапазон пешадијског наоружања.