Читај ми!

Мерима Исаковић оптужила Бранислава Лечића за покушај силовања пре 43 године

Једна од највећих младих глумачких звезда бивше Југославије, данас психолошкиња Мерима Исаковић, у тексту за магазин "Недељник" оптужила је глумца Бранислава Лечића за покушај силовања пре 43 године.

Мерима Исаковић је била једна од највећих младих глумачких звезда Југославије. Глумила је насловну улогу у филму Јована Лукина, а у 21. години доживела је тешку саобраћајну несрећу.

После завршених докторских студија из психологије и магистарских студија из клиничке психологије, сада живи и ради у Аустралији, близу Бризбејна, као клинички психолог и клинички неуропсихолог.

Фокусирана је на област трауме, помаже онима који су је преживели да поврате осећај самопоштовања, воље и способности за живот достојан живљења.

Ово су кратки изводи из њеног сведочанства за Недељник у којем је оптужила глумца Бранислава Лечића за покушај силовања пре 43 године.

***

Било ми је 18 година. Јесен 1978.

Угурао ме у стан. Скинуо ми хаљину.  

Не покушавај да вриштиш. Нико те неће чути.

Оборио ме на под. Осећала сам како ме ломи. Болииии свака кошчица.

Само не овако. Молим те Боже! Ако успе умрећу ноћас.

Ужива у мом страху. Осећам тај задах. Као мирис трулежи.

Застрашујућ поглед. Празан и црн. Очи без душе...

***

Осећам потребу да данас кажем истину и молим наш народ да ово пажљиво прочита.

Насилник који је замало успео да уништи мој живот, да угаси моју младост, да ме као тама прогута.

***

"Опраштам ти", рекла сам му тада, пре четрдесет година. "Опраштам, али не заборављам. Ти никада нећеш схватити бол који си ми нанео. Многоструки бол. Ако икада чујем да си икоме нанео сличну бол, свима ћу рећи шта се десило."

Ја сам своју реч одржала.

Бранислав Лечић изгледа није.

Осећам моралну обавезу да поделим своје искуство у нади да ће моја исповест бити подршка и Данијели Штајнфелд и осталим жртвама сексуалног злостављања...