Ћурувија, убиство у присуству власти

После скоро деценију и по сазнаје се ко је убио новинара Славка Ћурувију. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да иза убиства стоји држава, да су налогодавци живи и да ће се ускоро знати цела истина. У супротном, каже, подноси оставку.

После 14 година, питање ко је убио новинара Славка Ћурувију и званично је добило одговор. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да иза убиства власника и уредника Дневног телеграфа стоји држава. Како је текла истрага и ко је све обећавао решење случаја?

Ко је наредио да Славка Ћурувију месец дана прати 27 агената ДБ-а, да 11. априла, на Ускрс, у њега буде испаљено 11 метака, а 12. у главу. Сазнаје се после скоро деценију и по.

Први потпредседник Владе Александар Вучић открива да су налогодавци живи и да ће се ускоро знати цела истина. У супротном, каже, подноси оставку.

"Ускоро ће се показати, и доказати, да је Славка Ћурувију ликвидирала држава, односно власт која је убијала неистомишљенике и противнике", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Током истраге саслушано је стотинак сведока. Крајем 2007, тужилац опет доставља захтев да се истрага допуни. Да би се, шест година касније, откриле нове чињенице, Вучић признаје да је био потребан велики притисак на надлежне органе. У томе је учествовала и Комисија за истраживање убистава новинара.

"Када ту седе новинари онда није могуће правити никакве дилове, нико се не усуђује да пређе преко нечега јер смо ми ту да постављамо питања и, у ствари, из тих питања људи који нису полицајци који нису оперативци, произлазили су веома занимљиви одговори различитих служби и чини ми се да је тако дошло до неких помака у истрази", каже Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница Политике.

Да је пређена граница и да више нема назад - после потврде о умешаности државе у убиство, верују они који су у то време били део безбедносне службе. Међу њима је Зоран Стијовић, који годинама тврди и сведочи да и полиција и тужилаштво знају да је налогодавац држава.

"Када се ради о оваквим злочинима евидентно је да је иза тога стајао државни апарат, да је логистицирао, припремао, након тога заташкавао и прикривао читав случај, а извршиоци су, по мени, у оваквим политичким случајевима мање битни и мање важни", рекао је Зоран Стијовић, некадашњи припадник Државне безбедности.

Да ће прекршити неписани али строго примењивани закон ћутања о убиству Славка Ћурувије, обећавали су за ових 14 година готово сви надлежни: седам пута тужилаштво, два пута полиција и служба безбедности, три пута Министарство правде, четири пута три министра полиције, два пута бивши председник државе. Последња два обећања дао је први потпредседник Владе Александар Вучић.

Убиство Славка Ћурувије на православни Ускрс за време бомбардовања постало је парадигма бруталности режима Слободана Милошевића. 

број коментара 27 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. јан 2015, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

...

Tebi su Crnogorci najviše krivi, samo da bi vi bili kobajagi nevinašca. Sramota dokle ćete te ljude da optužujete za ono što vi sami radite sopstvenom narodu od 45 te

(уторак, 31. дец 2013, 12:08) - Aca J [нерегистровани]

G.Dacic se ne oglasava ?!

Kao tadasnji potparol sps-a trebao bi nesto da zna ili i on je neobavesten ?!

(уторак, 31. дец 2013, 09:56) - Vojin [нерегистровани]

Zakukuljeno i zamumuljeno..

...kao da je pisao Franc Kafka.Čemu to?

(уторак, 31. дец 2013, 09:32) - Dragoljub iz Minhena [нерегистровани]

Tuga me hvata.....

Decenijama posmatram nasu politicku scenu na kojoj su haraju losi glumci sa "kafanskim" ponasanjem i obrazovanjem !? Pitam se, a sa tim saznanjem sam i napustio Beograd pre vise decenija, da li je moguce da sudbinu Srpskog naroda, odlucuju uglavnom pripadnici "klaniranih nacioalnih manjina" kao npr. Crnogorci !? Tada su "iz senke" vladali drzavnim institucijama i kladim se da je i danas ista ili barem slicna situacija. Zna se veoma dobro, ko se junaci a ko zavlaci u misju rupu i samo kuka !?

(уторак, 31. дец 2013, 08:21) - Rade anonymous [нерегистровани]

Sramota

Iza svakog zlodela stoji pojedinac ili grupa ljudi a oni nikako nemogu biti država Srbija.Svi smo mi država.
Svako neka odgovara za svoje zločine a ne država.

(уторак, 31. дец 2013, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

zaboga i pobogu

Pa nije nam valjda Ćuruvija najveći problem, aman bre više.

(уторак, 31. дец 2013, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

Aleksandar Vucic

Gospodine Vucicu ako znate imena kazite to javno ako neznate onda prestanite da dalete obecanja,nenoj te vise na manipulisete ovaj jadan narod vi ste mu bili zadnja nada.

(уторак, 31. дец 2013, 07:09) - simon [нерегистровани]

Drzavni prijatej

Da li se neko seca prijateljstva Slavka Curuvije sa Slobodanom Milosevicem i Mirom Markovic. Da li u tim odnosima i u tim poverljivim razgovorima treba traziti razlog likvidacije.Takodje da li postoji legalan nacin zastite drzavne tajne ili to mora da se nekada radi na precicu? Ni je li drzava iznad pojedinca, ili je demokratija rusenje drzave i odavanja tajni,...?
Razmislimo malo!!!

(уторак, 31. дец 2013, 04:23) - anonymous [нерегистровани]

pritisak

Priznanje je usledilo samo zato sto je Rade Markovic iz zatvora ucenjivao da ce izmedju ostalog i to objaviti ako ga ne puste pa sada kao cin dobre volje drzava priznaje zlocin.

(уторак, 31. дец 2013, 03:29) - Milinko Joldic [нерегистровани]

Drzava nije vlast

Pogresno je da ljude koji su na vlasti nazivamo drzavom. Mi nasu drzavu volimo i osecamo svom dusom svojom, a predsednik, premijer i ostali su samo sluzbenici.