Читај ми!

Курти: Припремамо се за апликацију за чланство у НАТО-у и ЕУ

Премијер и лидер владајућег "Самоопредељења" Аљбин Курти најавио је данас да се власти у Приштини припремају за пријаву у чланство у НАТО-у и Европској унији.

Аљбин Курти обратио се на скупу Сталног савета владајућег покрета "Самоопредељење" у Приштини.

"Поднели смо захтев за чланство у Савету Европе. Наше чланство у СЕ је додатна вредност за савет и прилика за Косово да оствари даљи напредак у области правосуђа. Вршимо припреме за подношење захтева за чланство у Партнерству за мир у оквиру НАТО-а, а пријавићемо се и за чланство у ЕУ", најавио је Курти.

Навео је да је минула година његове владе била прилично изазовна, помињући пандемију, енергетску кризу, рат у Украјини и многа друга питања.

Курти је додао, пренели су медији на албанском, да су током ове године, поред изазова, напредовали у неколико области.

"Обележили смо економски раст, предузели смо важне кораке у јачању правосудног система, борили смо се против криминала и корупције, имали смо напредне савезе и ојачали односе са пријатељским државама. Косово је постало светионик демократије у региону", тврди Курти.

Осврћући се на посету САД, Курти је рекао да се састао са седам сенатора и 12 конгресмена и седам високих званичника америчке владе.