Читај ми!

Селаковић у Скопљу са Пендаровским о сарадњи две земље

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Скопљу са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, поводом Савиндана, који се у тој држави обележава као национални дан Срба.

Селаковић је нагласио да је ове године, због ковида 19, Република Северна Македонија једина држава региона у којој се за српску мањину организује прослава дана Светог Саве и Светосавска академија, наводи се у саопштењу Миинистарства спољних послова.

"То је био разлог сусрета са председником Пендаровским, који је протекао у топлој, пријатељској и празничној атмосфери", додао је министар спољних послова. 

Шеф српске дипломатије је додао да је било речи и о томе шта две државе могу да учине на побољшању положаја припадника националних мањина, како у Србији, тако и у Северном Македонији.

"Захваљујем председнику Пендаровском на предусретљивости, на жељи да се одржи један овакав састанак, и на нама је да негујемо добросуседске односе са Северном Македонијом", казао је Селаковић.

На састанку је, како је додао, било речи и о продубљивању економске сарадње, те значају иницијативе "Отворени Балкан".

"У нашем фокусу је узајамно поштовање, неговање пријатељских и добросуседских односа, али и продубљивање наше сарадње на свим пољима, са озбиљним акцентом на економској сарадњи", рекао је Селаковић.

Састанку са председником Северне Македоније су, осим министра Селаковића, присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и представници српске заједнице у Северној Македонији.

Министар Селаковић ће се вечерас у Скопљу обратити и на Светосавској академији у Македонском народном театру поводом Националног празника Срба у Северној Македонији.