Читај ми!

Управни суд усвојио жалбу, поново ће се гласати у Великом Трновцу

Управи суд усвојио је жалбу Коалиције Албанаца Долине на неправилности током гласања на бирачком месту у Великом Трновцу 27. маја, што значи да ће у том бујановачком селу, на бирачком месту број 6, још једном бити поновљено гласање на парламентарним изборима.

Управни суд објавио је на свом сајту текст одлуке којом је усвојена жалба Коалиције Албанаца Долине, и поништено решење Републичке изборне комисије од 9. јуна.

То значи да ће, поступајући по одлуци Управног суда РИК донети одлуку да се на бирачком месту број 6 у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу код Бујановца, поново одржи гласање за парламентарне изборе.

Коалиција Албанаца Долине поднела је жалбу Управном суду, након што је РИК 9. јуна, као неоснован, одбио приговор те листе против решења Општинске изборне комисије Бујановца од 2. јуна.

Тако ће житељи Великог Трновца на биралишта по четврти пут, будући да се због приговора на неправилности, на бирачком месту у том селу до сада гласало у три наврата.

Након избора 3. априла, избори на бирачком месту број 6 у Основној школи "Мухарем Кадриу" у Великом Трновцу поновљени су 28. априла, а пошто су и они у међувремену поништени, гласало се и 27. маја.

На гласању 27. маја, Коалиција Албанаца Долине добила је 598 гласова, што је 12 гласова мање од броја који им је био потребан за освајање једног посланичког мандата.

Образложење одлуке 

У образложењу одлуке Управни суд, између осталог, наводи да је извршио увид у изборни материјал, који му је достављен са списима предмета од стране Републичке изборне комисије и утврдио да се у коверти са потврдама о изборном праву за гласање ван бирачког места на изборима за народне посланике, налази 15 потврда, од који je 13 потписанo од стране бирача.

Увидом у извод из јединственог бирачког списка, утврђено је да су редни бројеви два гласача заокружена и да су на места за њихов потпис стављене напомене да је бирач гласао ван бирачког места.

Сагласно одредби члана 93. став 3. Закона о избору народних посланика у изводу из бирачког списка у који је суд извршио увид евидентирано је да је гласало 609 бирача (заокружени и потписани).

Такође, заокружено је као да је један бирач гласао, а утврђено је да не поседује важећа лична документа у смислу члана 93. став 1. Закона о избору народних посланика, због чега му није могло бити омогућено да гласа.