Читај ми!

Од чега зависи како ће ђаци ићи у школу после распуста

За основце у Војводини, настава почиње у понедељак, а за остале у Србији, недељу дана касније. Милан Пашић, помоћник министра просвете истакао је да је Тим за школе сагледао целокупну ситуацију и да се показало да на повећање заражених у општој популацији нису утицале школе јер оне нису уопште радиле. Навео је да ће се за коначну одлуку о поласку у друго полугодиште, сачекати седница Кризног штаба и мишљење медицинског дела.

За сада је извесно како ће ђаци ићи у школу само у Војводини, средњошколци по комбинованом моделу а основци по непосредном.

Милан Пашић је рекао за РТС да је Тима за школе сагледао податке Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" и да су подаци у односу на општу популацију за ђаке доста бољи.

"Негде до 11. јануара, око 0,3 посто ученика је било позитивно а у односу на општу популацију то је око 2,8 одсто. То значи, да тог 11. јануара, када је било 13.600 позитивних у општој популацији, ученика је било само 280 ученика, значи два посто у односу на целу популацију", навео је Пашић.

Истакао је да школе нису место где се вирус преноси као неки генератор епидемије. То се, каже, видело и у половини новембра и децембра када је настава била комплетна, да ученици нису ти, који су расадници вируса.

Одлука после Кризног штаба 

На тиму за школе су донели одлуку да маске буду обавезне, што је, нагласио је, важило и до сада како за за запослене тако и за ученике од самог уласка у школско двориште и до изласка из њега.

Што се тиче одлуке о похађању наставе у другом полугодишту, Пашић је указао да су сагледали  целокупну ситуацију и видели да на повећање заражених у општој популацији нису утицале школе јер оне нису уопште радиле.

"Сачекаћемо седницу Кризног штаба и мишљење медицинског дела", потврдио је Пашић.

Додао је да постоје индикатори и параметри који се посматрају, за сваку локалну самоуправу, свако одељење, сваку школу. 

"Гледамо да заштитимо ученике и запослене и да дамо подршку медицинском делу из простог разлога, сад је удар на ковид амбуланте а не на болнице. Ми смо апеловали да родитељи, ученици, запослени избегну та окупљања бар тамо где се мере не спроводе", рекао је он.

Образовање нема горњу границу

Ситуација везана за онлајн наставу није сада први пут и Пашић је посебно изразио захвалност наставницима који се, како истиче, заиста труде да додају неке нове активности и нове садржаје.

"Ми смо са РТС-ом направили један образовни портал где од првог до осмог разреда и у средњој школи имамо предмете као вид образовних снимљених ресурса које могу да користе и ученици и наставници током непосредне наставе а могу и самостално да користе те часове у складу са својим могућностима", истакао је Пашић.

Указао је да директори и стручни сарадници, поред наставника посећују те онлајн часове и да је свакако директор тај који врши педагошки надзор и даје мере.

"Позивамо и родитеље и ученике даукажу ако постоје неки проблеми и да педагошки надзор то реше. Образовање нема горњу границу и то морају сви да знају", поручио је Пашић.