Читај ми!

Сестре у црвеним зонама - 430 дана тешке и неизвесне борбе са вирусом

Широм света обележава се дан сестара. Током пандемије још једном су показале шта значи храброст, пожртвованост, хуманост. И данас су на својим радним местима, а многе и у црвеним зонама.

Скоро 430 дана тешке, неизвесне борбе са вирусом. Много напора, знања, али и емоција у даноноћном настојању здравствених радника да се спаси сваки људски живот.

"Наша дежурства трају четири сата у црвеној зони, четири сата одмора, овде су смештени најтежи пацијенти који захтевају константну негу и они су 100 посто зависни од нас", каже Катарина Величковић, анестетичар.

Ана Стевановић ради у интензивној и каже да јој је сваки дан стресан, али да су добар тим и да је све ускладили.

"Ми лекари специјалисти јесмо ту, млађе колеге лекари опште праксе су наша десна рука, јер су у сваком моменту ту да се нађу и нама и пацијентима", кае доктор Иван Јошановић.

У ковид болници у Крушевцу поред лекара 400 медицинских сестара и техничара свакодневно је у контакту са зараженима.

"Апсолутно радимо на томе да је безбедност наших запослених најважнија у овом делу. Могу да се похвалим да стварно имамо најмањи број заражених, особља у раду и да и да смо са овом ковид болницом направили један велики посао у превентиви", каже Јасна Стевановић, санитарни техничар.

Пандемија је много тога променила у раду и животу свих у здравству. Смењивали су се сузе, смех, радост и туга.

"Уједињавање породица, бриге, међуљудске, уједињавање професије, много тога има доброга из свега тога, можда је време да престанемо да мислимо о лошим стварима", каже Гордана Драгошев, главна медицинска сестра ковид болнице.

У ковид болници у Крушевцу све је више празних болесничких постеља које су симбол пораза, али и победа. На радост свих, у црвеној зони много чешће слављења живота.