Читај ми!

Смеју ли послодавци да праве спискове (не)вакцинисаних радника или да имунизацију услове отказом

Иако вакцинација у Србији није обавезна, има послодаваца који условљавају запослене. За сада је само неколико случајева стигло до Асоцијације слободних и независних синдиката. Смеју ли послодавци да праве спискове вакцинисаних, може ли потврда о вакцинацији да постане обавезна улазница за концерт или утакмицу, а да за невакцинисане ту места нема, нека су од питања која стижу и на адресе повереника за заштиту података о личности, поверенице за равноправност, синдиката.

Вакцинација или отказ, такав услов послодавац не сме да стави пред запосленог, кажу у синдикату. Нити да му ускрати било које право из закона и колективног уговора.

"Поједини послодавци су условљавали запосленог да неће добити ускршњу награду уколико се не вакцинишу, нормално да је наш одговор таквом послодавцу био да крши закон и колективни уговор и да нема право да ускраћује накнаду која је обезбеђена и предвиђена за све запослене", истиче Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката Србије.

Систем кажњавања није дозвољен, али јесте систем додатног награђивања, сматрају у том синдикату. Таква пракса, кажу, није непознаница ни у свету.

"То је потпуно у складу са законом да стимулише радника, јер сваки послодавац је сигурно израчунао шта му је јефтиније, да ли му је боље да награди, стимулише, и вакцинише што већи број запослених или да не може да му се одвија процес производње, да су запослени заражени или у самоизолацији", додаје Савићева.

Није изолован случај да послодавац прави списак вакцинисаних и невакцинисаних или заинтересованих за вакцинацију. Одговор на питање зашто то ради одредио би одговор да ли тиме крши прописе или у томе нема ничег спорног, кажу у Служби повереника.

Неупитна је, међутим, процедура коју послодавац мора да поштује када пита запосленог о вакцинацији, кажу у служби Повереника.

"Он је дужан да вам обезбеди нешто што се зове транспарентност у обради података о личности, то значи да вам пружи све релевантне информације – за које сврхе и по ком правном основу се прикупљају ти подаци, да ли је давање тих информација обавезно или добровољно, колико ће дуго подаци бити чувани, коме ће даље бити пренети", напомиње Златко Петровић из Службе повереника за заштиту података о личности.

Преносиле су се више пута и поруке градске власти да за улазак на концерте, утакмице и друге сличне манифестације можда неће бити довољна карта. Уз њу, могли бисмо да носимо или потврду о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест.

"Дозвољено је разликовање не у смислу чињенице вакцинисања него управо како је најављено, да се могу релаксирати окупљања за људе за које постоји мањи степен вероватноће оболевања, а то свакако јесу људи који су вакцинисани, ревакцинисани, који имају негативан пи-си-ар тест или су већ прележали", изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Треба ли да одлежи идеја да се организују концерти само за вакцинисане и да ли је то пример дискриминације?

"Могли бисте да пријавите ако би то важило искључиво за вакцинисане", каже Јанковићева.

Остваривање било ког права не сме бити условљено вакцинисањем, закључује повереница. Може се једино десити да вакцинисани и невакцинисани права остваре на различите начине.

Када је та разлика оправдана, а када је реч о дискриминацији, процењује повереница.