Читај ми!

Како је прошао први дан "слободе" за кориснике старачких домова

Према новој мери Министарства рада, после више од годину дана борбе са коронавирусом, корисници у установама социјалне заштите могу већ од данас да посете своју породицу.

Станари домова за старе с нестрпљењем су очекивали дан када ће моћи да изађу из дома и обиђу породице. С попуштањем мера, могли су да их виде само преко капије.

"Прво ћу да одем код моје праунуке која је рођена када је почела корона да је мало пипнем за прстић. Долазили су у посету, али то није то", каже Радојица Анђелковић, пуковник у пензији.

Диригент у пензији Душанка Главичић напомиње да жели да види колико се Београд променио и шта се све за ових годину дана десило. И наравно, желим да одем до своје породице, имам две ћерке и троје унучади, додаје Главичићева.

Зато су се станари домова за старе и међу првима и вакцинисали. У Геронтолошком центру Београд, чак 80 одсто њих је примило вакцину.

Директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић указује да приликом повратка имунизавних корисника у колектив, према препорукама, није више неопходан пи-си-ар тест а ни двонедељна самоизолација.

"Велика је одговорност на свима нама који будемо излазили да се и даље придржавамо свих мера прописаних како бисмо зашитили и себе и наше најмилије од ове опаке болести", наглашава Радојица Анђелковић.

Излазак је могућ ако је од примања друге дозе прошло најмање 14 дана, или ако су прележали ковид, а да од почетка болести није прошло више од три месеца.