Читај ми!

"Мере у тржним центрима се поштовале, план већа контрола у градском превозу"

Ублажавање мера – отворени тржни центри, ресторани и кафићи, изазвали су веће гужве и окупљања на јавним местима. Да ли је ових дана појачана контрола, ко највише крши закон и да ли су неки објекти већ затворени?

Помоћник начелника београдске Комуналне милиције Ранко Шекуларац рекао је за Јутарњи дневник да ако узмемо претходни период где је било доста кршења мера, протекла ноћ је била мирна.

"Поред великог броја контрола које смо спровели током дана, нисмо затекли ниједно непоштовање мера, било је само једно прекорачење радног времена, али то је на број контролисаних субјеката, занемарљиво", навео је Шекуларац.

Према његовим речима, контролисано је све оно што је и раније контролисано, а поред апела да се поштују мере, таквој ситуацији допринела је и релаксација мера па сада грађани имају где да се друже и где да попију кафу.

Пролећне температуре претходних дана напуниле су баште кафића и ресторана. Није баш свуда поштован размак између столова и не носе баш сви маске на улазу у кафић, односно башту, приликом одласка до тоалета.

Шекуларац је рекао да је било изолованих случајева непоштовања мера у кафићима, али све те мере није ни могуће практично ни теоретски обезбедити.

Међутим, како је додао, угоститељи су давали све од себе да укажу на обавезу ношења маски.

"Комунална милиција се, с друге стране, труди превентивно да реагује на суграђане. Релаксација мера није победа над проблемом већ шанса да нормализујемо живот. Апелујем да прописане мере морају да се поштују без изузетка", навео је помоћник начелника.

Додао је да стопостотна контрола свих тржних центара, који су јуче почели да раде, није могућа јер Комунална милиција нема толике капацитете, али већи тржни центри су контролисани и забележено је поштовање мера, без већих гужви.

"На терену нисмо затекли ниједно непоштовања мере", навео је Шекуларац.

Када је реч о градском превозу, рекао је да је план да се у наредном периоду ту појача контрола, али, како каже, грађани су свесни да ту вирус може лако да се рашири, и њихова свест о коришћењу маски у превозу је највећа.

"Понекад затекнемо неки изолован случај који се нажалост санкционише", навео је Шекуларац и додао да су казне за непоштовање мера у превозу на нивоу статистичке грешке.

Шекуларац је рекао да је од почетка пандемије било 30.000 контрола, санкционисали су више од 1.500 грађана, кажњена су 52 правна лица за непоштовање мера и 36 предузетника.

"Ови бројеви указују на то колико смо напора уложили да контролишемо све мере, а колико су се оне поштовале, односно нису поштовале", закључио је Шекуларац.