Читај ми!

Новинарка Политика: Косово девастирано ковидом, заражено особље америчке амбасаде

Нахал Туси, новинарка Политика, у низу објава на свом Твитер налогу открила је детаље из дипломатског телеграма за који каже да га је потписао амбасадор САД у Приштини Филип Коснет.

У телеграму, како је навела Нахал Туси, каже се да се америчка амбасада у Приштини "приближава тачки пуцања".

"Косово се понаша као земља која је ослобођена пандемије ковида 19... Али Косово је земља девастирана пандемијом... У САД, ако јавно не носите маску, могли бисте завршити на виралном видео-снимку", наводи Туси речи из документа, преносе приштински медији.

На Косову, како је пренела да се наводи у телеграму, већа је вероватноћа да ћете постати познати на друштвеним мрежама јер сте ставили маску.

Телеграм такође описује, наводи новинарка, тешко окружење унутар амбасаде.

"Амбасада има мањак особља, тако да запослени раде више него што је уобичајено. Око 20 посто запослених у амбасади оболело је од ковида 19; велику већину чини локално особље, што је показатељ неефикасне контроле болести на Косову", наводи Туси детаље из телеграма.

Такође је рекла да су Американци запослени у амбасади и пре пандемије имали проблема са загађењем ваздуха, недостатком зелених површина, малим шансама за активности на отвореном и лошом инфраструктуром у Приштини.

У телеграму се, према њеним речима, спомињу и пси луталице, који "могу бити агресивни кад су гладни".

Из тог и других разлога, "особље амбасаде често је остало затворено током кризе са ковидом 19".

Објаву новинарке Политика пренели су и сви приштински медији.