Читај ми!

Посете у домовима за старе – који услови морају да се испуне

У установама социјалне заштите и домовима за старе заражено је 185 корисника и 235 запослених, па су и даље на снази епидемијске мере. Од ресорних министарстава повереница за заштиту равноправности тражи да размотре постојећу забрану посета и ограничење кретања корисника. Надлежни тврде да су посете дозвољене под одређеним условима.

Од почетка пандемије за старе, који су и најугроженија друштвена група, важе и најстрожије епидемијске мере. Њихови најближи зато месецима имају тешкоће да их виде.

"Много се полемише о томе да ли посета има, да ли су дозвољене на време, да ли су могле бити раније. Мени је искрено драго што се таква једна полемика води и о таквој чињеници, а не о чињеницама да су биле прерано дозвољене и да смо због тога имали много више заражених", каже Радослав Миловановић, председник Удружења приватних установа социјалне заштите.

Стиже реакција Поверенице за заштиту равноправности.

"Сматрамо да у новонасталим околностима успешне масовне имунизације постоје услови да се преиспита режим који је уведен забраном посета. Треба имати у виду да поред оправданих епидемијских мера превенције и усамљености, потпуна изолација такође утиче негативно на здравље најстаријих", поручује Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

"Кризни штаб је донео одлуку да се у установама где је то могуће да се обави да пацијенти који су вакцинисани да им се омогући под посебним условима посета од стране родбине и то се на неки начин и одвија, наравно све је то доста отежано", истиче Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

А да би ти посебни услови били испуњени, надлежни објашњавају да је посету потребно претходно најавити.

"Јако је важно да конкретна установа има чисту епидемиолошку ситуацију, односно да је од последњег заражавања прошло 14 дана, да корисник код кога је најављена посета јесте прошао процес имунизације и да је од друге дозе вакцине прошло седам дана, да посете буду у контролисаним условима, у смислу да се прати примена мера", објашњава Биљана Зекавица, помоћница министарке за социјални рад.

Ресорно министарство најављује и инструкције која ће ближе одредити кретање у складу са епидемијском ситуацијом.

"Кад буде званично усвојена та препорука она неће важити на општем нивоу за све установе у истом тренутку, биће везана за конкретну ситуацију конкретне установе, јер је важно да корисници и запослени и посетиоци буду заштићени", додаје Зекавица.

До сада је процес имунизације прошло око 10.000, односно 50 одсто корисника установа социјалне заштите и домова за старе.