Читај ми!

Возачи камиона из Србије чекају 24 сата на немачкој граници – опасност од заразе и хладноће

Заменик генералног директора "Милшпеда" Ненад Здравковић каже за РТС да се возачи из Србије на немачкој граници задржавају на ниским температурама око 24 сата, сатима чекају на тестирање, док нема никаквих информација о стабилизацији ситуације.

Возачи камиона из Србије, али и целе Европе, имају велике проблеме на уласку у Немачку, сатима су на снегу и ниским температурама чекајући тестирање на коронавирус и резултате на немачкој граници.

Ненад Здравковић је у Јутарњем програму рекао да дужина чекања зависи од граничног прелаза, али да се може рећи да је то 24 сата стајања у колони, на ниским температурама, на минусу.

Возачи, каже, чекају да се тестирају између четири, пет, шест сати, и наводи да је на граници са Немачком сваки дан у просеку око 150 возача из Србије.

Истиче да су проблеми настали зато што је Немачка донела одлуку још 14. фебруара о обавезном тестирању за возаче, што је преседан.

"То се у суштини не ради и врло је чудно да је уведено тестирање на одређеним граничним прелазима", оцењује Здравковић и наводи да су то најпрометнији прелази између Чешке и Немачке, прелази код Дрездена, затим на улазу у западну Немачку из земаља Бенелукса, са севера Француске, из смера Велике Британије.

Објашњава да то углавном функционише тако што возачи дођу на граничне прелазе, стоје у колони које су 10, 12, 13 километара дуге, полако прилазе тим пунктовима за тестирање.

"Кад приђу на два-три километра, излазе из камиона, иду пешке до тих пунктова где се тестирају", наводи Здравковић и истиче да ту долази до највећих проблема, јер су у тим колонама возачи јако близу једни другима, неки носе маску, неки не, а такође ће се и прехладити.

Немају, каже, проблем само људи који желе да уђу у Немачку, већ и они који су у транзиту.

Здравковић је похвалио Привредну комору Србије, која је направила писмени допис немачкој комори, где је скренута пажња на целу ситуацију. "Немамо никакве информације о некој потенцијалној стабилизацији ситуације", закључује Здравковић.