Читај ми!

Када се преклопе ковид и алергија – о томе др Жикица Јовичић

У протеклих неколико дана при интензивном кашљу често помислимо на ковид 19. Доктор Жикица Јовичић из Клиничког центра Србије објаснио је за РТС разлике између симптома који указују на ковод инфекцију од алергијске реакције.

Осим чађи и прашине, у ваздуху је и велики број честица које изазивају алергијске реакције. Више не знамо да ли кијамо и кашљемо због вируса или полена. Многи мисле да је то немогуће у фебруару, али нас пуне чекаонице у домовима здравља демантују. 

У протеклих неколико дана, када се јаче закашљемо, прво помислимо на ковид 19. Може да се догоди да је реч о алергијској реакцији. Како да направимо разлику и можемо ли то сами да урадимо. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, др Жикица Јовичић је рекао да много тога можемо да урадимо сами, поготово пацијенти који знају одраније да су преосетљиви на полен дрвећа, а ово је доба године када крећу алергије.

"С друге стране постоје неке типичне карактеристике које би могле на то да укажу – губитак мириса је карактеристичан за ковид инфекцију, али може да се јави код алергија, а он је постепен и повезан са запушењем носа, никад није тако нагао и никад није тако пропраћен губитком чула укуса", објаснио је Јовичић.

Наводи да се код алергија углавном не јавља нити бол, нити температура, нити малаксалост, може човек да буде помало поспан и да слабије спава, буди се ноћу са симптомима, али то опште стање лома у организму које прати вирусне инфекције, а поготову недостатак ваздуха, за разлику од напада који се јавља код алергија, може да нам укаже на ковид.

"Наравно, уколико човек није сигуран да ли има алергију или ковид, треба да се јави у дом здравља и да провери крвну слику, па и фактор запаљења це-ер-пе, који никада код алергија није повишен, Д-димере и још неких параметара који се узимају", истакао је Јовичић.

Према његовим речима, рендгентски снимак може показати шта је у питању, с тим што увек постоји могућност да неко има и алергију и ковид.

Када се преклопе ковид и алергија, др Јовичић каже да ће се пацијент лечити пре свега од ковида.

О лековима за алергију 

Говорећи о лековима за алергију, каже да неки радови указују да лекови против алергије позитивни утичу на слабљење ковида, али помаже 5 до 10 одсто.

"Неки лекови који се користе за алергију, као локални антихистаминици који се стављају у нос, чак по неким радовима могу мало да утичу превентивно", истиче доктор.

Јовичић каже да је препорука да пацијенти који имају алергијску астму у склопу алергије на полен наставе са својом терапијом и, пошто се дају кортикостероиди, примећено је да, иако је у почетку било мишљење да ће пацијенти са бронхијалном астмом имати теже клиничке слике, то није случај, тако да нека терапија која се даје за алергију има и повољан терапијски ефекат приликом ковид инфекције.

Говорећи о томе шта изазова најчешће алегију, доктор каже да загађен ваздух изазива иритацију много више него алергију.

Указао је да су се појавили полени леске, јове, четинара, тако да пацијенти који су преосетљиви могу имати значајне симптоме, па морају да узимају антихистаминике у првој фази као и терапију за доње дисајне путеве.

Др Јовичић додаје да се јавља и алергија на хладноћу и топлоту, мада ретко, али има таквих пацијената, и то се контролише.

Сматра да је ношење маске као физичке баријере смањило експозицију полена.