Читај ми!

Превозници из Србије и Европе сатима на немачким границама, Чадеж тражи да Берлин преиспита мере

Превозници из Србије, али и целе Европе имају велике проблеме на уласку у Немачку, а возачи камиона из Србије проводе сате на снегу и ниским температурама чекајући тестирање и резултате на немачкој граници, саопштила је Привредна комора Србије. Председник ПКС-а Марко Чадеж упутио је писмо немачком државном секретару у Министарству саобраћаја, у коме тражи разрешење ове ситуације.

Проблеми су, наводи ПКС, настали када је Немачка увела нове мере за улазак у земљу које подразумевају обавезно пи-си-ар тестирање и за све возаче камиона, што до сада није био случај, чак ни током ванредног стања у марту прошле године.

ПКС наводи пример возача из Србије са словачко-немачке границе који је у уторак у 14 сати стао у ред за тестирање, а које је завршио после готово 15 сати, у среду у 04.30.

Због увођења нових мера које прете да блокирају транспорт не само из Србије већ и целе Европе, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж упутио је писмо немачком државном секретару у Министарству саобраћаја и дигиталне инфраструктуре Штефану Билгеру у коме тражи разрешење ове ситуације због које трпе и многе друге земље Европе.

"Последња мера коју је увела Република Немачка, а која се односи на сва лица која улазе у Немачку (укључујући и професионалне возаче) која су боравила или пролазила кроз Словачку и Чешку и део Аустрије, а којом се уводи обавеза регистрације и достављање негативаног теста на ковид 19 , у неким случајевима упућивање у карантин, довела до изузетно компликоване ситуације и великих застоја у транспорту робе ка Немачкој", наводи Чадеж.

Чадеж истиче да су "слике са граница, редови у којима стотине возача стоје више сати по изузетно лошем времену, чекајући на тестирање заиста забрињавајуће".

"На овај начин изложени су већем ризику од заражавања него када су били у својим кабинама камиона. Током читаве пандемије, која траје већ тешких годину дана, професионални возачи су били изузети од свих мера рестрикције. И управо то је допринело да у тешким околностима, не додје до застоја у снабдевању робом" наводи Чадеж.

Председник ПКС подсећа на препоруке о координираном приступу држава чланица ЕУ на рестриктивну слободу кретања у Унији изазвану пандемијом од 28. јануара.

"Савет ЕУ је још једном ставио акценат својих препорука и на саме транспортне раднике. Надамо се да ће Немачка пронаћи начина да размотри препоруке Савета ЕУ у делу који се односи на изузимање транспортних радника од захтева који се односе на карантин и обавезан негативни пи-си-ар тест, уз доказ о негативном брзом антиген тесту. На овај начин додатно би се оснажило неометано функционисање Зелених коридора ЕУ и снабдевање јединственог тржишта ЕУ", наводи Чадеж.