Читај ми!

Шест антиковид савета после повратка с одмора

Неколико десетина хиљада грађана враћа се са продуженог празничног викенда, а надлежни страхују да би опуштање током последњих неколико дана могло да доведе до раста броја заражених коронавирусом. Има начина да заштитимо себе и друге, а ево корисних савета како да се понашамо након повратка са одмора.

Из Института "Батут" истичу да су сви они који су били на кратком одмору или путовању, због већег броја контаката, били изложени већем ризику од потенцијалног заражавања. Због тога апелују на стриктну примену противепидемијских мера.

Смањење контаката и избегавање окупљања први је савет којег треба да се придржавају они који су се вратили са одмора и били у контакту са већим бројем људи.

Ношење маски и одржавање хигијене руку веома су важни, јер не знамо да ли смо потенцијални преносиоци вируса, а применом ове мере штитимо и себе.

Поред тога, саветује се одржавање физичког растојања међу особама од најмање два метра.

Из "Батута" напомињу да је важно да сви они који су се вратили са одмора прате своје здравствено стање наредних 14 дана.

Уколико се појаве знаци и симптоми респираторне инфекције који могу указати на коронавирус, потребно је да особа остане код куће, да не иде на посао, ако је реч о деци – да не иду у школу, и треба да се јаве лекару у ковид амбуланти ради даљег поступања.

Особе које су биле у блиском контакту са онима којима је у међувремену потврђен коронавирус или за кога постоји сумња да је заражен потребно је да се пријаве лекару као контакт и остану код куће 14 дана у карантину, односно кућној изолацији.

Из Института "Батут" наглашавају да због заштите себе и других ове мере треба да примењују и особе које су прележале ковид 19, као и оне које су примиле једну или обе дозе вакцине против ковида.

"Подсећамо да епидемија ковида 19 и даље траје, а све док се не вакцинише довољан број људи неопходно је да се сви придржавамо мера заштите", закључују из "Батута".