Читај ми!

Колико су студенти задовољни организацијом наставе на факултетима

Пандемија је наметнула нови систем наставе и онлајн студије. Факултети су се томе брзо прилагодили, а студенти су задовољни квалитетом наставе у јесењем семестру. Допада им се и начин на који су професори приступили настави, показала је анкета Студентске конференције универзитета Србије.

Већина факултета користила је комбиновани модел наставе, а начин на који је она одржавана академци су позитивно оценили. Седамдесетпет одсто факултета је применило препоруке ресорног Министарства у настави, сматрају студенти.

"Када смо разговарали са студентима на који начин сматрају да је најбољи за организацију новог семестра, морам да кажем да је то уживо настава. Само 1,8 одсто студентских представника сматра да онлајн настава треба да буде спроведена у наредном семестру", каже Маргарета Смиљанић, председник Студентске конференције универзитета Србије.

И професори сматрају да је боља класична настава.

"Студенти желе да се врате на класичну наставу, наставници мислим још више. Свима нам је доста приче испред екрана, сви бисмо волели да видимо реакцију студената, дискусију са њима, сви смо тога жељни. Надамо се да ће ова ситуација коју имамо са вакцинацијом становништва драстично побољшати епидемиолошку ситуацију и да ћемо моћи да приступимо оној класичној настави коју сви највише волимо", истиче проф. Петар Булат, проректор Универзитета у Београду.

Студенти су задовољни што школарине остају исте.

"Што се школарина тиче, ми и даље апелујемо да их високошколска установа разложи на више рата, као и да се свим студентима у количини која је могућа ослободи школарине, као и да школарина не буде услов за пријаву испита, али уписа наредне године", додаје Смиљанићева.

Нови летњи семестар почиње средином наредне недеље.