Читај ми!

Појачана инспекцијска контрола поштовања мера у објектима услужних делатности

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао на састанку Радне групе за координацију републичких инспекција на сузбијању ширења ковида 19 да је у услужним делатностима попустила дисциплина и најавио појачане контроле и већи број инспектора на терену.

Горан Стаменковић је навео да је највећи број непоштовања мера регистрован у Београду, Новом Саду, Копанику и Златибору, док је Краљево и општине Рашког управног округа истакао као најдисциплинованије.

Током састанка Радне групе за координацију републичких инспекција на сузбијању ширења ковида 19 Стаменковић је рекао да је у услужним делатностима попустила дисциплина и најавио појачане контроле и већи број инспектора на терену.

"Не само од данас већ највише од петка до негде 17. фебруара ће бити реализовани координисани појачани надзор са ангажовањем свих расположивих ресурса, свих инспектора који су тренутно укључени у реализацију ових надзора. Ради се о 12 различитих инспекција,  које су лоциране и раде у седам различитих министарстава и да су на терену препознате све јединице локалне самоуправе, а подучје Копаоника нам је од посебног значаја јер је препознато као епидемиолошки ризик" нагласио је Стаменковић.

Одговарајући на питање да ли Србија има довољно санитарних инспектора, Стаменковић је рекао да их има толико колико их има и да је зато комунална милиција добила нова овлашћења након измена Закона о заштити становништва од заразних болести.

Он је такође рекао да је на последњем конкурсу запослено 27 санитарних инспектора и да се очекује нови конкурс за још 34 инспектора.

Навео је да су инспектори за само три месеца обавили 240.000 инспекцијских надзора поштовања и примене епидемиолошких мера. Наплаћено је 71 милион динара мандатних казни, а 200 објеката привремено је затворено, због угрожавања здравља грађана. 

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић рекао је да од половине новембра прошле године на том подручју обављено око 3.500 надзора и контрола, у 16 случајева забрањено коришћење просторија и објекта и поднето 45 прекршајних пријава.

"Трудили смо се да својим акцијама пре свега заштитимо грађане, затим привреднике, комплексе и објекте и да спреведемо мере које је су поставили влада, радна група, Кризни штаб и председник", навео је Симовић.

Истакао је да тај задатак није лак.

"С једне стране требало је очувати да велики туристички комплекси на Копаонику и у Врњачкој Бањи раде, а да опет испоштујемо све мере. Надам се да ћемо у предстојећем периоду у пуном капацитету задовољити што се од нас очекује да спроведемо све мере и зауставимо део живота, а опет да му оставимо простора да траје, да се одвија", додао је Симовић.

Као најобимнији посао је оценио израду и уручивање више од 20.000 решења о изолацији грађанма који су били позитивни на ковид 19.