СЗО препоручује да носимо маске од тканине, сазнајте зашто

Светска здравствена организација изменила је своју препоруку у вези са ношењем маски током пандемије - од данас се саветује ношење маски од тканине, уместо медицинских. Према новим упутствима, маске треба да се носе и на јавним местима.

Основна препорука грађанима, како би се спречило ширење коронавируса, је да се носе маске, нарочито у затвореном простору.

Откуд промена

Светска здравствена организација наводи да широка употреба маски и осталих начина покривања уста и носа засад нема научне основе.

Међутим, истиче се да је довољан разлог за промену досадашњег упутства, према којем су маске носили они са симптомима и здравствени радници, то што све више земаља препоручује ношење маски и одржање физичке дистанце.

Када треба да се носи маска

СЗО препоручује да немедицинске маске носе сви који се крећу по радњама, који иду на посао, школу, на верску службу или присуствују великим окупљањима, или пак користе јавни превоз.

Такође, препоручује се да се маске носе и у избегличким камповима.

Какве маске треба да се носе

Како се медицински радници не би суочавали са несташицама медицинских маски, СЗО препоручује да такве маске носе само здравствени радници и ризичне групе становништва.

Сви остали би требало да носе маске од тканине.

Како изабрати маску

1. Маска треба да буде од материјала која ће спречити продирање капљица, али и омогућити да се кроз њу лако дише.

2. Треба избегавати растегљиве материјале, јер би они временом могли да пропусте капљице.

3. Препоручљиво је да маска буде од материјала који може да се пере на 60 степени или више.

4. Маска треба да се састоји из најмање три слоја: унутрашњи који је упијајући, слоја који дотиче наша уста и синтетичког спољног дела који тешко упија воду.

Маска треба често да се пере и не сме да се дели.