СЗО препоручује државама да дозволе масовна окупљања на отвореном

Светска здравствена организација је издала ажурирано упутство у којем државама предлаже поновно одржавање масовних догађаја на отвореном простору, саопштила је прес-служба "Егзит фестивала".

Документ под називом "Кључне препоруке за планирање масовних окупљања у условима пандемије коронавируса" говори о безбедности масовних окупљања, као што су музички, верски и спортски догађаји, наводи се у саопштењу.

Ажуриране препоруке се ослањају на нова сазнања о пандемији стечена у претходним недељама и саветују организаторе да догађаје организују на отвореном простору уколико је то могуће, уз евентуална ограничења у погледу броја посетилаца у складу са укупном здравственом ситуацијом држава или регија.

Супротно упутствима из марта, када је СЗО саветовала одлагање масовних окупљања, нова упутства указују на то да би власти требало да препознају позитивну улогу оваквих манифестација у културном животу сваког друштва, те да размотре допуштање масовних окупљања.

У документу се наводи да масовна окупљања нису просто рекреативни догађаји, већ значајно утичу на ментално и физичко здравље великог броја појединаца.

Светска здравствена организација указује и на чињеницу да овакве манифестације обезбеђују запослење великог броја људи и представљају значајан извор прихода, како лицима запосленим на њиховом спровођењу у дело, тако и местима у којима се одржавају.

Истиче се да будући да масовна окупљања имају знатан политички, културни, друштевни и економски допринос.

"На властима је да процене значај и неопходност конкретног догађаја и размотре опцију његовог одржавања, под условом да су узети у обзир сви ризици по јавно здравље и да су предузете адекватне мере у циљу њиховог ублажавања", наглашава се у документу.

Такође, саветује се, да би нарочито осетљиве друштвене групе попут старих лица и даље требало да избегавају оваква окупљања, али и да би на местима одржавања манифестација требало обезбедити посебне објекте за изолацију у случају да у току догађаја неко од посетилаца покаже било какве симптоме болести.

Остале препоруке обухватају ограничење капацитета догађаја, по узору на бројне земље које су то већ саме прописале у Европи, али и у Сједињеним државама и деловима Азије, али и обезбеђивање масовне доступности средстава за дезинфекцију посетиоцима догађаја.