Читај ми!

Северна Kореја: Власти говоре о епидемији, али не потврђују да стотинe хиљада оболелих има ковид

Више од 262.000 нових случајева високе температуре забележено је у Северној Кореји, пренела је државна телевизија. Преминула је још једна особа. Нема потврде да је реч о коронавирусу.

Северна Кореја забележила је још 262.270 људи који имају високу температуру и грозницу, а преминула је једна особа са тим симптомима, пренео је Ројтерс вест севернокорејске државне телевизије КЦНА.

Телевизија није пренела колико је особа тестирано на коронавирус, који је у Северној Кореји потврђен 13. маја, када је објављено да је најмање шест особа које су имале симптоме преминуло, а да стотине хиљада људи има симптоме. Потврђено је да је један од преминулих био заражен омикрон сојем.

Дан касније, објављено је да је преминула још 21 особа, али није потврђено да су преминули били заражени коронавирусом, већ је само речено да су имали високу температуру.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун је том приликом назвао ситуацију "великом катастрофом", као и да је ширење ковида ставило земљу у велики проблем. Позвао је на општу борбу да се превазиђе епидемија. 

"Ширење ове малигне епидемије је велики проблем за нашу земљу од оснивања, али ако не изгубимо фокус у примењивању пандемијских мера и останемо организационо јаки, можемо пребродити кризу", рекао је Ким Џонг Ун.

У суботу је хитан састанак имала и владајућа Радничка партија због болести "непознатог порекла која је почела да се појављује крајем априла", пренела је КЦНА.