Читај ми!

Директор Фајзера: Годишња вакцина би била пожељнија

Извршни директор компаније Фајзер Инк Алберт Бурла изјавио је да би годишња вакцина против ковида 19 била пожељнија од честих бустер доза у борби против пандемије.

"Фајзер/Бионтекова" вакцина против ковида 19 показала се ефикасном против тешких болести и смрти узрокованих јако мутираном варијантом омикрон, али мање ефикасна у спречавању преношења.

Са порастом броја случајева, неке земље су прошириле програме давања треће дозе вакцине против ковида 19 или скратиле период између две дозе.

У интервјуу за израелски Н12 њуз, Бурла је, упитан да ли сматра да бустер вакцина треба да се даје сваких четири до пет месеци, рекао да се нада "да ћемо имати вакцину коју ћете морати да добијете једном годишње".

"Једном годишње - лакше је убедити људе да то ураде. Људи то лакше памте", истакао је он.

"Дакле, из перспективе јавног здравља, то је идеална ситуација. Гледамо да ли можемо да створимо вакцину која покрива омикрон и не заборавља друге варијанте и то би могло бити решење", рекао је Бурла.

Он је истакао да би Фајзер могао бити спреман да поднесе захтев за одобрење за редизајнирану вакцину за борбу против омикрона и масовно је произведе већ у марту.