Читај ми!

Научници открили могући узрок настанка тромбова од вакцине "Астра-Зенека"

Научници верују да су открили узрок веома ретке појаве крвних угрушака који се појављују након примања вакцине против коронавируса коју су развили Универзитет Оксфорд и компанија "Астра-Зенека".

Према подацима тима велшких и америчких научника, нежељена реакција настаје због начина на који се аденовирус, који користи вакцина за пребацивање генетског материјала коронавируса у ћелије, везује са специфичним протеином у крви, познатим као тромбоцитни фактор 4 (ПФ4), пренео је Гардијан.

Истраживачи мисле да би то могло да изазове ланчану реакцију у имуном систему који може да изазове крвне угрушке, познате као имуна тромбоцитопенија индукована вакцином (ВИТТ).

Професор са Универзитета медицине у Kардифу Алан Паркер рекао је да се нада да би њихова открића могла да помогну у бољем разумевању нежељених реакција нових вакцина и да се потенцијално направи модификована вакцина која би преокренула ток пандемије.

"Наши подаци потврђују да ПФ4 може да се везује за аденовирусе, што је важан корак у откривању механизма који се крије иза ВИТТ. Успостављање механизма требало би да помогне у превенцији и лечењу овог поремећаја", објаснио је Паркер.

У истраживању су учествовали и научници "Астра-Зенеке", а из компаније су рекли за Би-Би-Си да "истраживање нуди занимљива запажања и да 'Астра-Зенека' истражује начине да максимално искористи нова открића како би се уклонила ова изузетно ретка нуспојава".