Читај ми!

Да ли је Италија пред тоталним закључавањем, шта поручује саветник министра здравља

Са више од 14.000 нових случајева дневно и бројем преминулих који је у Италији од почетка епидемије достигао скоро 80.000 (са подацима од јуче у 18.00 у земљи је од почетка епидемије преминуло 79.819 људи). У земљи се у последњих дана све чешће чују предлози стручњака да се земља потпуно затвори на месец дана.

Валтер Ричарди, саветник министра здравља Италије, сматра да је потребно затворити читаву земљу у црвену зону јер ако се овако настави, у фебруару ће број преминулих достићи 90.000.

"Са оваквим подацима ми немамо другог избора. Потребно је да се ослонимо на научне податке и да не трчимо за неким резултатима који су чиста утопија. Оно што можемо да видимо јесте и да остатак Европе иде ка тој солуцији", изјавио је Ричарди за медије.

Он је додао да Влада трчи за вирусом уместо да га спречи, да буде испред њега.

"Потребно је енергично решење. Друге земље су то схватиле, ми ћемо као вероватно опет закаснити јер је Влада подељена па оно што саветује Министарство здравља бива узето у обзир са закашњењем. А сада је време да се одмах реагује", рекао је Ричарди.

Бројеви упозоравају да ће се, уколико се овај негативни тренд настави, у фебруару доћи до 90.000 преминулих од почетка епидемије док све отежава и тзв. енглеска варијанта.

Ричарди је из Велике Британије и Ирске добио упозорење које позива на интензивирање мера сузбијања ширења вируса јер управо због те нове варијанте ове две земље су у овом моменту у тешкој ситуацији.

Ричарди сматра да је потребно усвојити продужени локдаун не би ли се крива спустила баш онако како су то урадиле друге државе. Наиме, Велика Британија је одредила локдаун који ће трајати скоро три месеца, Немачка и Француска су га продужиле за још месец дана. 

"Генерално би било потребно затворити земљу на два месеца али пошто не крећемо од нуле, мислим да је месец дана довољно. На тај начин ће се крива спустити, ми ћемо моћи да пратимо заражене и да истовремено и вакцинишемо популацију. Ако у овим условима мислимо да вакцинишемо популацију те да на тај начин окупљамо грађане ризикујемо да још више проширимо заразу. Тренутно смо у тоталном мраку јер знамо баш мало о овој енглеској варијанти која је врло заразна. Ово је дуга борба", изјавио је Ричарди.

Он сматра да школе треба да остану затворене да би се створила ситуација да када се једном отворе не буду поново у кратком року затворене.

По италијанском саветнику министра здравља, у борби против ковида потребно је бити испред вируса попут Новог Зеланда, Тајвана и Јужне Кореје јер ако се то не деси онда ће 2021. година бити година нових све горих таласа. Његова очекивања су да се 2022. дође до високог процента имунизације становништва захваљујући вакцинама.

У Италији се у овом моменту очекују нове мере које ће продужити вандредно стање до краја априла, док се већ сада чују предлози о томе да датум буде 31.07. Од почетка епидемије у Италији је од ковида оболело више од 2 милиона и 300.000 људи.