Читај ми!

Тиодоровић: Mожда предложимо одлагање школске године за седам дана

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да ће се за десетак дана видети каква је епидемијска ситуација, па ће можда медицински део кризног штаба предложити одлагање почетка школске године за седам дана.

Тиодоровић је за Политику рекаo да деца школског узраста тренутно не спадају у категорију оних са највећим бројем заражавања од ковида, те би школска година могла да почне и 1. септембра.

Додао да постоји и предлог да се одељења са 30 ученика поделе на два дела.

"Одлуку о томе како ће школе функционисати морамо да донесемо заједно са просветним радницима. За десетак дана ћемо видети каква је епидемијска ситуација, па дати предлог да се почетак школске године помери за седам дана, јер и тих недељу дана много значи ако може да се избегне ударни талас ковида", истакао је Тиодоровић.

Како је навео, тренутно људи долазе са одмора заражени ковидом, и да често не осећају неке велике тегобе, те се виђају са родбином међу којима има и старијих људи што у већини случајева не доводи до теже клиничке слике.

"Омикрон опасан и за млађе са хроничним обољењима"

Тиодоровић је, међутим, указао да то може бити опасно и за младе са хроничним обољењима.

"Омикрон може да буде кобан и за млађе особе које имају дијабетес или неку срчану болест. Они спадају у угрожене категорије. Забринут сам јер нам број преминулих не пада тако брзо. Сваког дана имамо између десет и 15 људи који су због ковида изгубили живот, а међу њима је чак 70 до 80 одсто невакцинисаних", нагласио је Тиодоровић.

Према његовим речима, важно је да старије особе и хронични болесници приме и четврту дозу вакцине, јер ће их она заштити у великој мери да не доспеју на респиратор и не изгубе живот.

Тиодоровић истиче да је потребно пооштравање мера, јер је, како каже, убеђен да у Србији има много оболелих који и не оду на тестирање, јер су симптоми слабо изражени или их нема.

"Kод нас је свега 50 одсто људи вакцинисано па ћемо и даље имати одржавање вируса у популацији. Неко ће лакше, а неко теже поднети ковид. Чак и они који су имали корону нису отпорни на неки нови сој који ће се појавити. Решење је у пооштравању мера, и у овом тренутку је препоручено ношење маски у затвореном простору, за које мислим да би требало да постане и обавезна мера, затим држање физичке дистанце и прање руку", рекао је Тиодоровић.

Додао је да очекује да ће се у будућности једном годишње добијати поливалентна вакцина против ковида која ће штитити од више сојева вируса, и да ће то бити значајно за најугроженије категорије становништва.