Читај ми!

Тиодоровић за РТС: Нови талас не треба очекивати пре касне јесени

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да треба да будемо опрезни, нема оправдања за неку велику забринутост јер увек пред почетак лета имамо повећање новозаражених коронавирусом. Маске остају у здравственим установама и, како каже, у свакој гужви.

Епидемијска ситуација и даље је неповољна. Тестирано је више од 6.000, а оболело је 587 људи. Преминула је једна особа. Уз помоћ респиратора дише шесторо пацијената.

У Црној Гори су три новорођенчета позитивна на коронавирус. Из Центру за неонатологију Клиничког центра наводе да су бебе у стабилном стању, без симптома и изоловане су у засебном боксу.

Повећавају се епидемијски бројеви у Србији, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Италији.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да то није неко велико изненађење, увек пред почетак лета имамо повећање, долази до веће комуникације, има већих контаката, људи се спремају за одморе, наши људи који раде у западној Европи долазе масовније – постоје сви услови да се одржава инфекција.

Тиодоровић каже да треба да будемо опрезни, али нема оправдања за неку велику забринутост.

Опрез треба да покажу хронични и тешки болесници, старије особе, они који имају пад имунитета, без обзира на узраст. "Очекујем да ћемо ову ситуацију, у том повећању, имати можда још неколико дана", каже Тиодоровић.

Нису сви који су позитивни болесни у правом смислу те речи, са клиничком сликом, тегобама, хоспитализација стоји на неком нивоу до 100, на респираторима се број смањује, има дана када нема умрлих, што је веома важан податак, напомиње др Тиодоровић.

О новом соју вируса

Тиодоровић каже да је овај вирус показао нешто што у медицини није забележено до сада, има мутациони потенцијал, ниједан узрочник ни вируса ни било који други није показао такву моћ, што је зачуђујуће.

Сматра да се могу очекивати благе промене мутације, али не велики удари као претходне две године.

Заштита и вакцине

Тиодоровић каже да заштита није богзна каква према најновијим сојевима вируса, а угрожене групе ипак би требало да приме, ако већ нису, трећу дозу вакцине. Ко је примио три дозе, он је ралативно заштићен, имаће блажу клиничку слику, а можда могу да приме и четврту дозу, додаје Тиодоровић.

Препоручује се да старије особе, тешки и хронични болесници треба да буду заштићени постојећим вакцинама, "очекујемо да ћемо до јесени, ако се појави нови сој, имати вакцину коју ће произвођачи направити на време".

Говорећи о четвртој дози, каже да је могу примити само они којима је то неопходно, ако лекар проперучи, и да нема потребе да се сви вакцинишу.

Додаје да Грчка има неколико дана преко 10.000 новозаражених, Немачка 100.000 – то упређујемо са бројем становника у тим земљама, наши људи који путују посебно у Грчку и они који долазе из Аустрије и Немачке треба да се придржавају мера, маска да буде у затвореном простору, бити на метар и по удаљености када се разговара.

Можемо ли очекивати пооштравање мера 

Епидемијска оцена је несигурна, због малог повећања, то ће се полако стабилизовати, имамо повећање зато што се много више људи тестира због одласка у иностранство, где се тражи тест, истиче епидемиолог.

Маске остају у здравственим установама, препорука у свакој гужви. Уочава да старији људи носе маске у тржним центима, апотеци, продавници, треба се придржавати мера, поготово то важи за оне који су осетљивог здравља, који могу бити угрожени – ово је време повећаног полена, маска им користи, што су и сами запазили.

"Нови талас не треба очекивати пре касне јесени, и зиме, тада ћемо боравити у затвореном простору, биће хладније, биће погодније за ширење вируса, тада треба примењивати мало озбиљније мере", закључио је Тиодоровић.