Читај ми!

Сваки други тестирани у Београду позитиван на коронавирус, прети ли нам нови талас

У Србији поново расте број заражених коронавирусом. Командант војне болнице на Карабурми Иво Удовичић каже за РТС да се и у наредном периоду очекује да ће број оболелих бити у порасту, као и да је старија популација и даље најугрожнија, али сматра да здравствени систем неће бити под притиском.

Сваки други тестирани у београдским домовима здравља позитиван је на коронавирус. Број новозаражених је дуплиран за три дана. Стручњаци упозоравају да нас почетком јула очекује нови талас епидемије.

Доктор Иво Удовичић каже да ће у наредном периоду у Србији број новозаражених расти, али да искуство са омикрон сојем коронавируса показује да здравствени систем неће бити под притиском.

"Тренутно имамо 12 пацијената. И даље је најугроженија старија популација са хроничним болестима. Препоручујемо да старији који имају хроничне болести редовно иду код својих лекара, узимају терапију и воде рачуна о свом имунском систему. Угрожени су и они код којих дође до пада имунског система", упозорава др Удовичић.

Од 12 пацијената који су војној болници Карабурма, Удовичић каже да су два витално угрожена.

Према његовим речима, забрињава и то што су имали неколико случајева пацијената чије клиничке слике показују да су били заражени делта сојем коронавируса.

"То је оно чега се плашимо. То су били млађи људи. На срећу, оздравили су. Морамо водити рачуна и даље. Велики број ће и даље бити, али не очекујемо да здравствени систем трпи", каже Удовичић.

О маскама и вакцинацији

Др Удовичић саветује да старија популација и даље носи маске у затвореним просторијама, али и млађа како не би дошло до преношења вируса.

Говорећи о вакцинацији, др Удовичић каже да је сада тешко мотивисати људе да се имунизују, али да је њихова препорука, као и препорука Светске здравствене организације, да бустер дозу обавезно приме они који су старији од 65 година, имају пратеће болести или они који имају ослабљени имунитет.