Читај ми!

Нови 12.721 случај заразе, преминуле још 23 особе, 2.368 хоспитализованих – Кризни штаб: Мере остају на снази

У последња 24 сата у Србији је регистрован 12.721 случај заразе коронавирусом, од тестираних 31.540 узорака. Од последица заразе преминуле су још 23 особе. На респираторима су 103 пацијента.

Скоро цео Kризни штаб у Пољској поднео оставку

У Пољској је 13 од 17 чланова медицинског тима који саветује премијера о пандемији коронавируса поднело оставке, због, као су навели, недовољног утицаја науке на политику, јавила је државна агенција ПАП.

"Несклад између научног и медицинског става и праксе постао је посебно очигледан у контексту веома ограничених мера у јесењем таласу коронавируса, а затим и након појаве омикрон варијанте, упркос огромном броју очекиваних смртних случајева", рекли су чланови савета.

Кризни штаб: Краћи карантин, бустер после три месеца, нижа цена теста

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио након седнице Кризног штаба да је број грађана позитивних на коронавирус све већи и већи, и да је епидемијска ситуација изразито тешка и ванредна. Апеловао је на поштовање постојећих мера, које остају на снази.

Када је реч о почетку наставе у школама, Гојковић је рекао да су најближе решењу да школа у целој Србији почне као што је већ одлучено за Војводину – у основној школи непосредна настава, а у средњој комбиновано.

На основу истраживања у свету и увида домаћих стручњака, како је навео, донета је одлука да је за примање треће дозе вакцине довољно да прође три месеца од примања друге.

Скраћује се време изолације са десет на седам дана, додао је Гојковић.

Свима који желе да се тестирају на сопствени захтев, како је навео, биће смањена цена пи-си-ар теста са девет на шест хиљада динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

Немачка: Србија враћена на листу високоризичних земаља

Немачка је вратила Србију на листу висорокризничних земаља, па ће од недеље бити отежан улазак у ту земљу, односно невакцинисани и лица која нису прележала ковид ће морати у карантин.

Повратак на листу високоризичних земаља посебно погађа путнике који нису вакцинисани.

Од недеље сви путници који желе да уђу у Немачку мораће да се региструју електронски, а морају да имају сертификат о вакцинацији, или о прележаном ковиду или негативан тест на коронавирус.

Вакцинисани и излечени не морају у обавезни 10-одневни карантин.

Особе које, нису прележале ковид и нису вакцинисане, могу да се ослободе изолације најраније петог дана тестирањем на ковид 19.

Невакцинисана деца, млађа од шест година изузета су од ове мере и њима се карантин прекида аутоматски након пет дана.

У Расинском округу на лечењу од ковида 57 особа

У Расинском округу у протекла 24 часа 388 особа позитивно на ковид 19.

Највише новооболелих у Kрушевцу 243, слаеде Александровцу 65, Трстенику 31, Брусу 28, Варварину 18 и Ћићевцу 3.

У Kовид болници у Паруновцу и Општој болници у Kрушевцу на лечењу су 57 пацијента из округа.

Још 12.721 заражени, 23 смртна случаја

У последња 24 сата у Србији је тестирано 31.540 узорака, од којих је 12.721 позитиван на коронавирус.

Од последица заразе преминуле су још 23 особе, показују подаци са сајта covid19.rs.

Тренутно је у здравственим установама и привременим болницама укупно хоспитализовано 2.368 пацијенaта. На респираторима су 103 пацијента.

Почела седница Кризног штаба

Седница Кризног штаба за борбу против коронавируса, на којој се разматра тренутна епидемијска ситуација, почела је око 15 часова.

Коронавирус је експлодирао, кажу епидемиолози. Редови испред ковид амбуланти широм Србије се не смањују, број новооболелих расте, већ неколико дана региструје се петоцифрени број заражених.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице Кризног штаба да је епидемијска ситуација изразито тешка и ванредна. Апеловао је на поштовање постојећих мера, које остају на снази.

Нагли пораст броја новозаражених од короне је очекиван и логичан због чињенице да су дозвољена окупљања током новогодишњих празника, оценио је за Први програм Радио Београда имунолог и биолог др Сергеј Томић из Института за примену нуклеарне енергије.

Лекари претпостављају да је тренутно доминантан омикрон, али да и даље циркулише делта сој.