Читај ми!

Даљи пад броја новозаражених, стручњаци на опрезу пред новогодишње празнике

Од почетка пандемије у Србији је укупно регистровано 1.259.005 позитивних случајева, тестирана је 6.845.489 особа. Од последица инфекције преминула су 11.792 ковид пацијента, а проценат смртности је 0,94.

У Мачванском округу још 72 новозаражена

У Мачванском округу потврђена су још 72 позитивна узорка на коронавирус, у Шапцу 28, Лозници 21, Богатићу 10, Владимирцима и Крупњу по 5, Љубовији, Малом Зворнику и Коцељеви по 1.

Укупан број активно оболелих је 1078.

У болници у Чачку преминула три пацијента

У последња 24 часа у Општој болници у Чачку преминуле су три особе.  На свим одељењима у оквиру болнице, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 69 пацијента.

У респираторном центру смештено је 9 пацијената,  а један пацијент је на респиратору.

У протекла 24 часа примљено је и отпуштено по 9 пацијената.

Хоспитализована је једна ковид позитивна породиља на одељењу гинекологије.

Од 208 узорка из Чачка позитивних је 29, из Горњег Милановца од 79 узорака позитивних је 12, из Лучана од 41 узорка позитивних је 12 и из Ивањице од 48 узорка позитивних нема. Укупно 53 позитивна од 376 узорака у Моравичком округу.

Вакцинисано је 293 лица, од тога 42 лица су примила прву дозу, 41 лице је ревакцинисано, а 210 лица је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 75 прегледа, од чега 36 првих прегледа.

Нови Пазар – хоспитализован 21 пацијент, две особе преминуле

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и Завод за јавно здравље у том граду, хоспитализован је 21 пацијент, а на респираторима су две особе.

На болничко лечење примљена је једна особа, а отпуста није било.

Нажалост, преминуле су две особе.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 91 (53 прва, 38 контролних).

Поједине европске земље најављују обавезну вакцинацију

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ЕУ мора да размотри обавезну вакцинацију као одговор на ширење веома заразног омикрон соја коронавируса.

Неке земље су кренуле у том правцу, као Немачка и Аустрија, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Немачка је увела неку врсту карантина за невакцинисане грађане и најавила обавезну вакцинацију већ у фебруару. Исто то је учинила и Аустрија.

У тим земљама, као и у Швајцарској, заостаје стопа вакцинације у односу на друге делове Западне Европе, као што су Ирска, Белгија и Шпанија.

Неке земље се одлучју и за новчане казне, као у Грчкој.

Са друге стране, уводе се и предлажу новчане награде онима од 60 година који се одлуче да приме вакцину до краја године. У Словачкој је то 500 евра.

Нови сој коронавируса, омикрон, званично је регистрован у 70 случаја.

Еврпска агенција за контролу и спречавање болести је изнела процену да би у наредних неколико месеци могао да постане доминантан у Европи.

У Пчињском округу 50 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 358 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 50 особа заражено коронавирусом.

Од овог броја 30 из Врања, седам из Сурдулице, по четири из Босилеграда и Бујановца, три из Владичиног Хана и две из Трговишта.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализована су 64 пацијента, са упалом плућа, док је на кисеонику 48 пацијената. На болничко лечење примљена су два пацијента, а отпуштено пет.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављен је 151 преглед, од чега је 67 првих.

У ковид амбуланти при болници прегледано је 49 пацијената, позитивна су два пацијента. У ковид амбуланти за децу било је 40 прегледа, од тога 36 првих. Позитивно је двоје деце, узраста до 7 година.

Јуче је дато 285 доза вакцина, 52 особе примиле су прву дозу, 57 другу и 155 трећу. Вакцинисан је и 21 држављанин Северне Македоније.

У Врању је од почетка имунизације дато 112.225 доза вакцина.

Тркуља: Иновативни лекови су одлична вест, али је решење у обавезној вакцинацији

Директор Удружења произвођача иновативних лекова "Иновиа" др Бојан Тркуља каже за РТС да је долазак нових лекова против ковида одлична вест и да су бројне предности, али да као и са сваким леком постоје ограничења.

Сматра да је обавезна вакцинација корак који треба да буде шанса за излазак из пандемије.

"Оно што је сигурно један од корака који се мора разматрати јесте обавезна вакцинација, јер вакцинацијом не штитите само себе и своју најближу околину, већ практично штитите цео свет, јер вирус може да се реплицира и да мутира само у организму. Ако успевамо вакцином да држимо вирус ван организма, смањујемо могућност настанка потенцијално опаснијих сојева који нажалост у једном моменту могу да мутирају у правцу тога да вакцина више не буде ефикасна", нагласио је Тркуља.

Ружић: Ђаци и следеће недеље у школским клупама

Ђаци у Србији ће и следеће недеље радити по непосредном моделу, што значи да ће ићи на наставу у школу, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Док се очекује потврда првог случаја заразе омикрон сојем вируса, истовремено се бележи пад броја новоинфицираних коронавирусом.  

Према последњем пресеку, регистровано је 1.980 случајева заразе коронавирусом међу 15.248 тестираних. Од последица инфекције преминуло је 48 особа.

Хоспитализовано је 3.798 ковид пацијената, од којих је 48 на респираторима.

Kлиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" излази из ковид система јер је прилив пацијената драстично мањи.

Од понедељка ће у нековид режиму почети да ради главна зграда тог клиничко-болничког центра, у коме се налазе одељења хирургије и интерне медицине.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић наводи за РТС да је ситуација у тој здравственој установи стабилна, али и даље има пацијената у тешком стању, као и оних који у таквом стању долазе.

Додаје да најмлађи пацијент има 21, а најстарији 94 године и да је међу њима 80 одсто невакцинисаних.

Са друге стране, медицнски део Кризног штаба страхује да ће доћи до новог раста броја новозаражених због предстојећих новогодишњих празника.

Епидемиолог Предраг Кон каже да је због тога на седници Кризног штаба медицински део био за увођење 24-часовних ковид пропусница, али да је то одбијено с образложењем да су досадашње мере дале резултате и да не треба ништа даље радити.