Читај ми!

Нови пресек – преминуло 48 особа, заражено још 1.980 људи

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.980 особа, од тестираних 15.248 узорака. Од последица заразе преминуло је 48 особа. На респираторима је 177 пацијената.

Аџић Вукићевић: Шокирао ме сваки талас короне, невероватна објашњења невакцинисаних

Ситуација у ковид болници у Батајници је данас стабилна, али и даље има пацијената у тешком стању, као и оних који у таквом стању долазе, изјавила је за РТС директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић.

Говорећи о просеку година пацијената у ковид болници у Батајници, докторка Аџић Вукићевић каже да најмлађи има 21 годину, а најстарији 94. Истиче да су на лечењу и пацијенти који су вакцинисани, али да већина њих није.

У региону пад броја новозаражених, не и преминулих

Последњи пресеци епидемиолошке ситуације у земљама региона показују да је број новозаражених коронавирусом у благом паду, али не и број смртних случајева.

У Хрватској је у једном дану преминуло 76 особа, што је највише у овом таласу пандемије.

Током последња 24 сата у Словенији је идентификовано 2.125 новозаражених коронавирусом, што је преко 540 особа мање у односу на исти дан прошле седмице.

У Босни и Херцеговини је регистровано 945 новозаражених коронавирусом и 30 смртних случајева На вирус је тестирано 3.030 узорака.

Према последњем пресеку епидемиолошке ситуације у Црној Гори су преминуле четири особе и регистровано је 258 нових случајева заразе. Тестирано је 2.060 узорака.

Бугарска је у последња 24 сата регистровала 2.105 нових случајева заразе и 89 смртних случајева.

У Румунији је пријављено 1.149 нових случајева заразе и 66 смртних случајева, од којих је осам пријављено ретроактивно.

Мађарска је пријавила 218 смртних случајева у једном дану и 10.466 новозаражених особа. Број активних случајева је 187.795, док је тренутно на болничком лечењу 7.450 пацијената. Од почетка пандемије у Мађарској је преминула 34.931 особа.

Немачка најавила нова ограничења за људе који нису вакцинисани

Невакцинисаним људима у Немачкој биће забрањен приступ многим јавним местима, укључујући продавнице и догађаје који нису неопходни, осим ако се недавно нису опоравили од ковида, најавила је канцеларка Ангела Меркел.

Немачка канцеларка је рекла да ће, уколико то одобри парламент, од фебруара бити обавезна вакцинација против ковида.

KБЦ "Др Драгиша Мишовић" излази из ковид система

Kлиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" излази из ковид система, потврђено је Танјугу у Министарству здравља.

Од понедељка ће у нековид режиму почети да ради главна зграда тог клиничко-болничког центра, у коме се налазе одељења хирургије и интерне медицине, рекао је за управник Kлинике за анестизиологију, проф. др Предраг Стевановић.

Према његовим речима, драстично је мањи прилив ковид пацијената у болницу и они се налазе још само у Железничкој болници, где су одељења урологије и ОРЛ.

Ти пацијенти ће бити отпуштени постепено, како буду излечени од ковида 19, додао је Стевановић. 

Нове мере у Словенији због омикрон соја коронавируса

Због ширења новог омикрон соја коронавируса, словеначка влада је одредила да од данас путници који у Словенију долазе из седам земаља са југа Африке морају да ураде три пи-си-ар теста током обавезног 10-дневног карантина, који је већ уведен у суботу.

Десетодневни карантин остаје обавезан за особе које долазе у Словенију, а боравиле су у Јужној Африци, Боцвани, Есватинију, Лесоту, Мозамбику, Намибији или Зимбабвеу, или за особе које су те земље посетиле 14 дана пре уласка у Словенију, преноси агенција СТА.

Наводи се да странцима без пребивалишта у Словенији, који долазе из подручја са варијантом омикрон, није дозвољен улазак у земљу.

Наводи се да особе морају да ураде тест по уласку у Словенију и да га понове петог и 10. дана док су у карантину код куће, али да не могу раније да прекину обавезни карантин без обзира на резултат теста.

Препорука Владе је да путници из земаља које нису на листи, али које су, такође, потврдиле случајеве омикрон соја вируса, ураде брзи тест по доласку у Словенију. 

На респираторима 177 пацијената

Током протекла 24 сата у Србији је званично регистровано 1.980 случајева заразе коронавирусом међу 15.248 тестираних. Од последица инфекције преминуло је 48 особа.

Хоспитализовано је 3.798 ковид пацијената, од којих је 48 на респираторима.

До сада је у Србији званично забележено 1.259.005‬ случајева заразе, а 11.792 особе су преминуле од ковида 19. Проценат смртности је 0.94. 

У Србији се бележи благи пад броја новозаражених. Начелница Педијатријске службе Дома здравља Палилула докторка Анета Јовановић каже за РТС да је повољнија епидемијска ситуација и када је реч о деци.

"У односу на претходних неколико недеља и нама је смањен број прегледа у ковид амбуланти и упола је мањи број ковид позитивне деце, али имамо тренутно доста респираторних инфекција горњих и доњих дисајних путева, као и стомачног вируса", додаје Јовановићева.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је на седници Кризног штаба медицински део био за увођење 24-часовних ковид пропусница, али да је то одбијено с образложењем да су досадашње мере дале резултате и да не треба ништа даље радити.

Указао је да још нема чврстих података да ли је имунинетет стечен прележаном болешћу или имунизацијом довољан за нови сој омикрон и да ћемо морати да сачекамо праве податке о новој варијанти вируса.

У Србију је стигао нови контингент "Фајзерових" вакцина од 155.610 доза.