Читај ми!

Троцифрен број новооболелих, вакцинацијом против четвртог таласа

Број оболелих од ковида расте, што указује на почетак четвртог таласа пандемије, упозоравају стручњаци. Једини начин да имамо мирнију јесен је убрзана вакцинација.

Стефановић обишао радове на изградњи ковид болнице у Новом Саду

Министар одбране Небојша Стефановић, обилазећи радове на изградњи нове ковид болнице у Новом Саду, захвалио се радницима што се потрудили да рок за изградњу, 1. септембар, буде испоштован, саопштило је Министарство одбране.

"Заиста је импресивно све ово што можемо да видимо овде. Када разговарате са људима кажу да ниче као из воде и заиста је тако. Градња је почела током маја, а сада се већ изводе гипсарски радови у одређеном делу објеката. Заиста све веома брзо напредује и ови људи су се потрудили да рок који смо задали, а то је 1. септембар буде испоштован и да болница до тада буде стављена у пуну функцију", рекао је Стефановић.

Ниш, двојица држављана Индије позитивна на коронавирус

Двојица држављана Индије који бораве у Нишу позитивна су на коронавирус, потврђено је РТС-у у нишком Дому здравља чије су екипе обавиле тестирање.

Незванично сазнајемо да су узорци послати у неку од референтних установа у земљи како би се утврдило о ком соју коронавируса је реч.

Од њих 15 који бораве у хотелу у насељу Брзи Брод у Нишу позитивно је двоје Индијаца, а претходних дана Дом здравља је тестирао 173, такође на лични захтев, држављана Индије који су боравили у хотелу у граду и сви су били негативни, наводе у Дому здравља у Нишу.

Такође, незванично сазнајемо, да су позитивни држављани Индије уз полицијски надзор изоловани у собама у хотелу у ком бораве.

У ковид објектима којима управља Уневерзитетски клинички центар у Нишу, пре свега у болници у Крушевцу, нема хоспитализованих држављана Индије.

Из Института за јавно здравље у Нишу нисмо добили потврду колико држављана Индије тренутно борави у Нишу, али се незванично процењује да их је 350.

Два новозаражена у Пчињском округу, на болничком лечењу два оболела

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, у дану за нама на ковид 19 тестирана су 193 узорка из Пчињског округа. Од тог броја два су позитивна на коронавирус. Новооболели пацијенти су из Врања и Прешева.

У ковид болници Здраственог центра Врање хоспитализована су два пацијента позитивна на коронавирус, имају бронхопнеумонију и прикључена су на кисеоник. Пријема и отпуста није било.

У току недеље једно дете је имало позиван тест на ковид 19, са блажом клиничком сликом упућено је на кућно лечење, уз прописану терапију, саопштава Здравствени центар.

У среду је на пункту у Спортској хали дато 193 вакцина, од тога 102 држављанима Северне Македоније. Вакцинисана су 42 Врањанца првом дозом и 49 другом дозом.

Док попушта мера, Аустрија истовремено разматра да их опет пооштри

У Аустрији су од данас попуштене епидемиолошке мере, али, због раста броја новозаражених услед ширења делта соја коронавируса, земља већ разматра нова пооштравања.

На основу одлуке аустријске владе скидају се маске у осам од девет покрајина. У Бечу маске морају и даље да се носе у свим затвореним просторима, што значи и у свим радњама, као и поново у биоскопима и позориштима.

Маске остају обавезне у свим покрајинама у јавном превозу и болницама.

У дискотеке и клуобове "где се гости више мешају" могу да уђу само гости који имају или сертификат о вакцинацији, или негативан пи-си-ар тест.

За разлику од осталих угоститељских објеката, они са потврдом о прележаном ковиду неће бити пуштани без негативног пи-си-ар теста.

Услед попуштања мера пада ограничење броја гостију у ноћној гастрономији, која сада може поново да ради пуним капацитетом, али остаје на снази обавеза регистрације сваког госта.

Аустријске власти, додатном уредбом, прецизирале су да за "шаторске феште" ово правило не важи, већ да се примењује правило поседовања сертификата о вакцинацији, негативан тест или потврда о прележаној инфекцији.

Иако је нова уредба ступила на снагу, очекује се ново пооштравање мера, барем када је реч о повратницима са одмора.

Министарство здравља, због великог броја новозаражених међу повратницима са одмора, захтева да се уведе обавеза пи-си-ар тестирања свих који се враћају из иностранства.

Према статистичким подацима Агенције за здравље и безбедност исхране (АГЕС) једну трећину новозаражених чине повратници са одмора у иностранству.

Ивануша: Вирус не бира млађе или старије, већ оне који немају заштиту

Троцифрени број новозаражених од коронавируса У Србији опомиње да би у наредним недељама он могао да буде и четвороцифрен, уколико не будемо поштовали мере, рекао је за РТС директор канцеларије СЗО Маријан Ивануша.

Делта сој се брже шири посебно међу младима али то није, како каже Ивануша, зато што су подложнији делта соју већ су у мањој мери вакцинисани.

"Вирус не бира млађе или старије већ оне који немају заштиту", нагласио је Ивануша.

Кон: Не можемо дочекати четвороцифрени број новозаражених са садашњим мерама

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да је већ почело пуњење болница, и да не можемо дочекати "четвороцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада". Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији.

Висока ефикасност "Фајзера" и "Астра-Зенеке" против делта соја

Две дозе вакцине "Фајзер" или "Астра-Зенека" готово су подједнако ефикасне против високо преносиве делта варијанте коронавируса као и против ранијег доминантног соја алфа, показују резултати данас објављене студије.

Званичници тврде да су ове вакцине високо ефикасне против делта варијанте која је сада доминантна у целом свету, мада упозоравају да једна доза вакцине није довољна за висок степен заштите од инфекције, преноси Ројтерс.

Студија открива и да су две дозе "Фајзерове" вакцине 88 одсто ефикасне у спречавању симптоматског обољевања од делта соја, у поређењу са 93,7 одсто ефикасности за алфа варијанту вируса.

Две дозе вакцине "Астра-Зенека" су, како се наводи, 67 одсто ефикасне против делта верзије, у односу на 60 одсто како се раније мислило и 74,5 одсто ефикасне против алфа соја коронавируса, у поређењу са првобитном проценом о 66 одсто ефикасности.

"Само су умерене разлике у ефикасности вакцине забележене код делта варијанте у поређењу са алфа варијантом након две примљене дозе вакцине", наводи се у енглеској студији.

Попадић: Даћемо препоруку ко треба да прими трећу дозу вакцине

Нико никог неће натерати да прими трећу дозу вакцине, али ће се изаћи с препорукама ко би требао да је прими, поручио је проф. др Душан Попадић, имунолог.

Што се тиче мешања вакцина, Попадић сматра да то не може да шкоди пацијенту.

Указао је да је и поред вакцинације неопходно да се носи маска зато што, како је објаснио, "не знамо на кога ћемо налетети, односно не знамо коју ћемо дозу вируса примити у сусрету с тим особама".

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 719.234‬, док је од последица коронавируса од почетка пандемије преминуло 7.092 особе.

Последњих дана број новооболелих од коронавируса у Србији расте. 

Све је више полемика у јавности да ли ће бити неопходна и трећа доза вакцине. Имунолог Душан Попадић каже за РТС да нико никог неће натерати да прими трећу дозу вакцине али да ће се изаћи с препорукама ко би требало да је прими.

Што се тиче мешања вакцина, Попадић сматра да то не може да шкоди пацијенту. Указао је да је и поред вакцинације неопходно да се носи маска зато што, како је објаснио "не знамо на кога ћемо налетети, односно не знамо коју ћемо дозу вируса примити у сусрету с тим особама".

Нова студија у часопису Лансет, објављује забрињавајуће податке – око милион и по деце у свету изгубило је једног родитеља или старатеља у пандемији ковида 19 од марта 2020. до априла ове године.

Више од милион деце изгубило је једног или оба родитеља током првих 14 месеци пандемије, а још пола милиона изгубило је старатеља, процењује се у студији.

Власти у Србији најавиле су још један покушај мотивације за оне који не желе да се вакцинишу против короне – лутрију.

Сличан модел имале су и неке европске државe и САД. Поклањају се разне ствари – од новца, преко аутомобила, тротинета, па до животиња. И док једни награђују, други невакцинисанима уводе ограничења.

Према писању београдских медија, главна премија ће наводно бити стан у Београду, биће додељено и више аутомобила "фијат 500Л", као и још вредних награда у виду туристичких ваучера и попуста у трговинским радњама.