Читај ми!

Србија далеко од колективног имунитета, стиже ли пожар короне која се шири светом

Епидемијска ситуација у земљи још је стабилна, али број оболелих расте у Пчињском, Расинском и Поморавском округу и у престоници. Вакцинација иде мало боље, али и даље није задовољавајућа. Држава најављује нови пакет мера за стимулацију грађана да се вакцинишу.

У протекла 24 сата на територији Чачка коронавирусом су заражене 44 особе, што је драстичан скок у поређењу с претходним даном када је забележен само један случај. Од почетка овог месеца у Параћину је двоструко више заражених него током целог јуна.

"Сматрам да је битно истаћи да је у јуну у ковид болницу у Крушевцу транспортовано 6 пацијената, у јулу 12. Зашто сматрам да је битно, зато што је свих ових 18 пацијената било невакцинисано", истиче Саша Бацић, директор Опште болнице Параћин.

Владан Цветковић, директор ковид болнице у Крушевцу каже да је и даље највише пацијената са блажом и средње тешком клиничком сликом.

"Видећемо како ће то бити у току таласа који је пред нама", додаје Цветковић.

Надлежни упозоравају да се корона у свету шири као пожар, што ће се рефлектовати и на наше подручје. Многи су за обавезну вакцинацију за здравствене раднике, војску, полицију и запослене у јавним управама, што неке земље већ спроводе.

"Ако смо сада на 46 посто и ако бисмо имунизовали ове приоритетне групе приближили бисмо се колективном имунитету", напомиње Зоран Бекић, директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму.

Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници сматра да не може неко да ради у ковид болници или некој институцији од јавног значаја а да није вакцинисан.

"Већ другу годину, све наше колеге су ево у овим кесама, у овим мантилима. Верујте, на данашњи дан када је влажност ваздуха кажу 91 посто, није пријатно бити у овоме. И ако се стварно не одазовемо може унедоглед да траје ова епидемија", каже Татјана Аџић Вукичевић.

И док држава најављује нови пакет мера за стимулацију вакцинисања, у Пироту су већ предузели неке непопуларне кораке – запослени у здравственим установама који нису вакцинисани после одмора морају да ураде пи-си-ар тест о свом трошку да би се вратили на посао.

"То су одлуке које су, ето, у овом тренутку актуелне. Наравно да треба да постоји одговорност. То су све начини да се вакцинишу, и здравствени радници морају да буду одговорни", казао је Слађан Станковић, доктор ЗЗЈЗ Врање.

Са вакцинисаних више од 52 одсто предњачи Београд. А у целој земљи, гледано по старосним групама, најмање интересовање за вакцину је међу младима од 18 до 30 година.