Читај ми!

Војно здравство на два фронта – од почетка епидемије на ВМА збринуто више од 300.000 нековид пацијената

Војномедицинска академија од почетка епидемије коронавируса збрињава нековид пацијенте, али су запослени у тој установи ангажовани и у војним ковид болницама у Арени и на Карабурми. Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић је апеловао на све да се вакцинишу, јер не постоји ниједан разлог да то не учине, као и да ће тиме поштедети здравствене раднике.

Пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник Војномедицинске академије, рекао је да се ситуација у ковид систему војног здравства поправља. У привременој болници у Арени налази се 146 пацијената, док се у Војној болници на Карабурми лечи 90 пацијената.

Додао је да је, у поређењу са претходним периодом, уочен добар пад броја заражених у ковид систему, када је у питању болница у Арени.

"Арена је имала око 500, чак и преко 500 једног тренутка, а њен капацитет је 516, ако се не варам, када се попуне галерије. Ми смо се надали да до тога неће доћи и није дошло, док Војна болница Карабурма има између 135 и 150 лежајева, односно капацитет и он је сада двотрећински попуњен, али се надамо да ће бити постепено смањиван", навео је пуковник Вукосављевић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Како је начелник ВМА навео, када је болница у Арени први пут примала пацијенте, била су збринута 434 оболела од ковида, док је, откако је Арена други пут отворена, примљено 4.890 пацијената. Додао је да је на Сајму било 1.273 пацијената, а да је на Карабурми збринуто око 2.000 пацијената.

Подсетио је и како је прошлог јула у Новом Пазару направљена лака пољска болница у којој је збринуто око 400 пацијената.

"Одмора нема ни данас" 

Пуковник Вукосављевић је истакао да је ВМА, која се налази у нековид систему, и током празника радила непрестано, а да одмора нема ни данас.

"Добар део особља који смо прекомандовали у остале ковид установе само нам је додатно отежало функционисање Војномедицинске академије, као нековид установе", истакао је начелник ВМА.

Додао је да је током празника било збринуто око 250 пацијената на дневном нивоу, што су, како је навео, дупли капацитети.

"Све су то хитна стања. Од слепог црева и жучне кесе, па до уједа змије, према томе, и тога је било", навео је пуковник Вукосављевић.

Апеловао је на грађане да се придржавају превентивних мера.

"Ја разумем да је ковид учинио изолацију нечим што је неприродно. Ја разумем и све друге, поготово младе, али да се на журкама које се праве, па нека се праве и на отвореном, где се наводно поштују мере од пет и не више присутних, да се међусобно у алкохолисаном стању избоду ножем, то заиста у овом стању ником не треба", нагласио је начелник ВМА.

Додао је да је на ВМА од почетка пандемије било прегледано 300.000 пацијената, а да је обављено преко 16.000 операција, као и да је центар хитне помоћи све време радио у пуном капацитету.

"За хитне случајеве нема црвене зоне" 

Пуковник Вукосављевић је нагласио да је, захваљујући превентивним мерама којих су се придржавали од самог почетка, Војномедицинска академија успела да обезбеди да ковид не уђе у ту установу и тиме очували функционисање у нековид систему.

Нагласио је да за хитне случајеве нема црвене зоне.

"Улазили смо и радили операције, стављали стентове, спашавали људима животе, о акутним траумама да не говорим. На неки начин, саживели смо се са нашим пацијентима и схватили да можемо. Наравно, није било лако. Наравно да је особље трпело, али то је део нашег посла и због тога смо ту", казао је пуковник Вукосављевић.

Начелник ВМА је навео да је вакцинација дошла као спас и апеловао на грађане Србије и суседних земаља да се вакцинишу и да нема ниједног разлога да се неко не вакцинише.

"Тиме ћете себе заштитити и нас ћете поштедети, који водимо рачуна о вашем здрављу", поручио је пуковник.

Како је навео, на ВМА вакцинисано је 1.640 запослених, а око 800 је било заражено у лакшем или средње тешком облику, што даје имунизацију од око 80 одсто у тој установи.

"Не бледе слике из Новог Пазара" 

Пуковник Вукосављевић је истакао да не бледе слике из Новог Пазара, у којем је прошлог лета за мање од 24 сата монтирана пољска ковид болница на ледини.

"То је нешто што мени не бледи, уз милион других тешких одлука, које смо доносили заједнички, и ја сâм, командујући и руководећи једним великим системом као што је Војномедицинска академија уназад 14 месеци", рекао је начелник ВМА.

Поручио је да га је епидемија научила заједништву и да су директори свих здравствених установа у Србији сада као браћа и сестре.